6722fi.jpg

Wat je als jonge mama kan leren over jezelf

16/03/2021

Mama worden heeft een grote impact op je leven. Dat zal niemand ontkennen. Naast de rollen die je tot dan toe kende (die van collega, partner, dochter, vriendin,…) komt er een heel nieuwe rol bij: die van mama. En in deze nieuwe rol kan je heel wat leren over jezelf. Als nieuwe mama zal je kwaliteiten of talenten van jezelf ontdekken die je tot dan toe misschien nog niet kende.

Graag kader ik even wat kwaliteiten net zijn: jouw kwaliteiten zijn aangeboren en maken zo deel uit van jouw persoonlijkheid. Zo is de ene persoon bijvoorbeeld een echt organisatorisch talent, terwijl de andere dat net niet is. Wanneer je weet wat jouw kwaliteiten zijn, dan kan je deze best zoveel mogelijk inzetten op jouw werk en in je leven in het algemeen. Want hoe meer je jouw kwaliteiten inzet, hoe meer energie, voldoening en geluk je zal ervaren.

De situatie zorgt ervoor dat jouw kwaliteiten wel of niet naar de voorgrond treden. Stel dat je de hele tijd alleen en zelfstandig moet werken, maar van nature uit een teamplayer bent, dan zal deze kwaliteit niet zichtbaar worden. Je zal wel merken dat jouw job energie vraagt in plaats van energie te geven. Net omdat je jouw kwaliteit niet of weinig kan inzetten.

En nu is de situatie dus dat je mama bent geworden. Een tot dan toe onbekende situatie voor jou. Sta eens stil bij wat deze nieuwe situatie jou leert over jouw kwaliteiten. Probeer te ontdekken welke kwaliteiten, die je altijd al in je had, nu meer naar de voorgrond treden. Volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

 1. Wat vind je, als mama, zelf jouw kracht of jouw sterkte?
  Misschien verbaast het je wel hoe vlot je je hebt aangepast aan jouw nieuwe rol als mama en hoe gemakkelijk je meegaat in de behoeften van je baby. Dan mag je gerust van jezelf zeggen dat flexibiliteit een van jouw talenten is.
 2. Wat gaat jou, als mama, heel vlot af?
  Zijn badjes geven, borstvoeding of flesjes geven en je kindje in slaap wiegen helemaal jouw ding? Dan is het duidelijk dat jij een heel zorgzaam type bent.
 3. Wat doe je, als mama, heel graag? Waar haal je plezier uit?
  Misschien naaide je zelf zakjes voor de doopsuiker en vind je het nu heerlijk om zelf haarlinten of zelfs kleertjes voor je baby te maken. Dan ben jij een creatief talent.
 4. Waarover krijg je, als mama, complimenten van anderen?
  Krijg je van je partner vaak te horen dat je de leukste liedjes en verhaaltjes verzint voor jullie baby? Dat kan ook weer wijzen op die (fantasievolle) creativiteit als kwaliteit.
 5. Wat geeft jou, als mama, veel energie?
  Doe je niets liever dan je helemaal te verdiepen in een specifiek thema zoals borstvoeding, responsief ouderschap of baby-yoga? Als je graag diepgaande kennis opdoet over een specifiek thema, dan ben jij eerder een expert (i.p.v. een generalist).

Als jonge mama kan je dus heel wat leren over jezelf. Zo komen er kwaliteiten naar boven die tot dan toe voor jou misschien onbekend waren (waarschijnlijk komen er ook wel wat valkuilen naar boven, maar we focussen ons nu even op het positieve).

En dit maakt dat je ook anders gaat kijken naar je andere rollen: welke kwaliteiten, die nu meer naar de voorgrond treden, wil je graag ook inzetten in je anderen rollen? Misschien wil je ook in je job jouw creativiteit meer inzetten of wil je liever een meer zorgende job gaan doen?

Als jonge mama ontdek je dus heel wat over jezelf. Soms kan het helpen om alles eens op een rijtje te zetten voor je weer aan het werk gaat.

 

Lees meer.  

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes