hoogsensitief kind

Is je kind hoogsensitief? Misschien kunnen Bach Bloesems helpen (en WIN een Bach Bloesem Mix naar keuze!)

19/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is een term die steeds vaker te horen is: hoogsensitiviteit. Maar wat betekent het eigenlijk juist als je kind hoogsensitief is, en hoe kan je daar het beste mee omgaan als ouder? 

Hoogsensitiviteit 

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis, het is louter een persoonlijkheidskenmerk waar je kind mee wordt geboren.  Kinderen die hoogsensitief zijn vangen meer prikkels en subtiele signalen op dan het gemiddelde kind. Ze verwerken alles wat binnenkomt dieper. 

Hooggevoelige kinderen voelen mensen of situaties haarfijn aan en zijn zich sterk bewust van de gevoelens van de mensen om hen heen. De hele dag door scannen ze als het ware hun omgeving, ze zijn voortdurend alert. Alles valt hen op, of ze dat nu willen of niet. Dat zorgt er voor dat ze vaak klagen over dingen die iemand anders niet eens opvallen: kriebelende sokken, te veel lawaai of een bepaalde geur. 

Dat kan vermoeiend of frustrerend zijn, maar hoogsensitiviteit is zeker niet alleen kommer en kwel. Het is ook een mooie eigenschap: hooggevoelige kinderen zijn heel empathisch en creatief en ze hebben een levendige fantasie en rijke innerlijke belevingswereld. Bovendien zijn hun verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel sterk ontwikkeld. 

Kenmerken 

Bij hoogsensitieve kinderen zie je vaak een aantal van de volgende kenmerken terug:

 • Ze staan voortdurend ‘aan’. Dat kan zich uiten in het absorberen van de gevoelens van een ander, in het opmerken van geluiden die een ander niet opvallen, het scannen van de omgeving of het opmerken van details. 
 • Ze hebben een grote behoefte aan orde en structuur. 
 • Ze kunnen gemakkelijk afgeleid raken, bijvoorbeeld door zachte geluiden of kleine veranderingen. 
 • Ze hebben nood aan een eigen, rustig plekje. 
 • Ze raken snel overprikkeld en vermoeid doordat ze alles heel intens beleven. 
 • Ze hebben veel oog voor de behoeften van anderen.
 • Ze trekken zich snel iets persoonlijk aan. 
 • Ze zijn creatief en vol fantasie. 
 • Ze voelen zich verbonden met dieren en de natuur. 
 • Ze kijken het liefst eerst de kat uit de boom in nieuwe situaties en onbekende omgevingen. 
 • Ze houden niet van kriebelende en synthetische kledij en etiketjes. 

Tips bij overprikkeling 

Als ouder van een hoogsensitief kind is het belangrijk om erover te waken dat je kind voldoende rust krijgt zodat hij minder snel overprikkeld raakt. Wees creatief en probeer je in te leven in zijn gevoelswereld . Hierbij alvast 10 tips die kunnen helpen:

 1. Heeft je kind last van kriebelende kledij? Koop dan natuurlijke stoffen, zoals katoen of linnen.
 2. Ook strakke kledij kan hij vervelend vinden. Aarzel dan niet om te opteren voor losse (joggings)broeken en truien. 
 3. Klaagt je kind snel over hoofdpijn? Zorg voor voldoende water en ventileer de kamers dagelijks. Zuurstof en rust zijn belangrijk om hoofdpijn te voorkomen. 
 4. Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten doorheen de dag.
 5. Misschien wil je kind liever niet aangeraakt worden, vooral als hij overprikkeld is. Leg je daarbij neer, hoe lastig dat ook is voor jou als ouder. 
 6. Bouw bewust rustmomenten in. Na een lange schooldag is het bijvoorbeeld beter om niet te veel activiteiten in te plannen. 
 7. Wees je bewust van je communicatie. Een hoogsensitief kind trekt zich snel iets persoonlijk aan, dus let op hoe je iets zegt. 
 8. Structuur en voorspelbaarheid zijn altijd een goed idee. Ze helpen om de wereld te ordenen en bieden je kind wat zekerheid. 
 9. Geef je kind woorden voor zijn gevoelens en gedachten. Er gaat heel veel in hem om, en als die gedachten en gevoelens niet worden benoemd kunnen er angsten en onzekerheden ontstaan. Door je kind aan te voelen zorg je voor een veilige omgeving. 
 10. Is je kind angstig of onzeker, snel overprikkeld of vermoeid? Dan kan een Bach Bloesem Mix op maat van je kind misschien helpen. 

Bach Bloesems 

Bach Bloesems zijn plantaardige extracten van bomen en planten. In de jaren ’30 ontwikkelde de Engelste arts Dr. Bach de Bachbloesemtherapie. Hij ontdekte en ontwikkelde 38 bloesemremedies om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden. Bachbloesems zijn veilig in gebruik en mogen al gebruikt worden vanaf de geboorte; er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Bij Bach Bloesem Mix van Greetje worden Bachbloesems op maat gemaakt. Dat zijn natuurlijke voedingssupplementen die bestaan uit een mengeling van de originele Bach bloesemremedies. Je kiest eerst de Bach Bloesem Mix die het meest van toepassing is – heb je bijvoorbeeld een hoogsensitief kind, dan ga je voor Bach Bloesem Mix voor Hoogsensitief Kind - HSK

De Bach Bloesem Mix voor Hoogsensitief Kind – HSK is ideaal voor kinderen die:

 • Snel overprikkeld raken (in een vreemde, drukke omgeving)
 • Overgevoelig zijn voor spanningen in de omgeving
 • Een intense belevingswereld en (te) groot inlevingsvermogen hebben
 • Last hebben van verlatingsangst
 • Onzeker zijn
 • Druk in het hoofd ervaren
 • Moeite hebben met grote veranderingen 

Vervolgens krijg je een vragenlijst toegestuurd die je kan invullen, zodat Greetje een duidelijk beeld heeft en de mix precies kan afstemmen op jullie nood.

Zodra je de Bach Bloesem Mix thuis krijgt, start je met de druppeltjes. Die moet je vier keer per dag innemen, vier druppeltjes per keer. De Bachbloesems hebben inwerktijd nodig: gemiddeld merk je na zeven à tien dagen de eerste kleine veranderingen  op. Naarmate de druppeltjes langer worden ingenomen, worden de veranderingen groter.

Het is belangrijk dat de druppels elke dag worden ingenomen.  Blijf de druppeltjes innemen tot de bodem van het flesje in zicht is, daarna kan je stoppen. Blijft het goed gaan, dan heb je de druppeltjes niet langer nodig. Heb je toch nog een ruggensteuntje nodig, dan kan je opnieuw een flesje bestellen. 

WIN

Goed nieuws: we mogen drie lezers blij maken met een pakket van twee flesjes Bach Bloesem Mix naar keuze. Wil jij graag zo’n Mix uitproberen, neem dan snel deel aan deze wedstrijd en vul onderstaand wedstrijdformulier in. 
 

Deze wedstrijd is ondertussen afgelopen.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes