De opmars van bijziendheid
Bijziendheid of myopie is een oogafwijking die ontstaat in de kinderjaren. Deze afwijking komt wereldwijd meer en meer voor. Dit is vooral te wijten aan minder blootstelling aan daglicht en overmatig schermgebruik.
Iemand met bijziendheid kan zonder bril niet goed zien in de verte. Hoe hoger de bijziendheid, hoe hoger de risico’s op oogziekten op volwassen leeftijd.
Langdurig van kortbij kijken kan de groei van het oog versnellen, waardoor bijziendheid ontstaat. Een bijziend oog wordt dus te lang.
Voorkom bijziendheid: de natuurlijke kracht van daglicht!
Elke dag is buitendag. Fun fun fun! Een wondje of een tuimeling met de fiets, dat kun je aan!
Daglicht is de sterkst beschermende factor om bijziendheid te voorkomen. Daglicht maakt stoffen vrij die de groei van het oog vertragen. Het is aangeraden om van jongs af aan minstens 2 uur per dag buiten te zijn. Buiten wandelen, spelen, sporten, eten … Laat die kinderoogjes maar de vrije loop in verwondering en ontdekking. En neem je eigen verwondering en trots op jouw kleine oogappel er gratis bij.
De 20-20-2-regel!
- Be strong! Beperk de schermtijd bij alle kinderen.
- Vermijd schermen onder de 2 jaar!
- Houd het boek of beeldscherm op meer dan 30 centimeter van de ogen.
- Neem na elke 20 minuten een korte pauze.
Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden pauzeren en in de verte kijken. 2 uur per dag buiten zijn!
Meer weten over Eerste hulp bij kinderen?
De Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ is onmisbaar voor elk gezin. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen? Hoe plak je een pleister op die moeilijke plek? Hoe reanimeer je een baby? Alles wordt uitgelegd aan de hand van video's, een podcast en een dowloadbare pdf.
> MASTERCLASS EERSTE HULP BIJ KLEINE KINDEREN
Meer lezen?
Boek in de kijker
Hét essentiële EHBO-basisboek voor kinderen van 0 tot 8 jaar
Onze kleine sloebers zijn soms echte waaghalzen. Voor we het weten staan ze met tranen en een bijbehorende schaafwond voor onze neus. Daarnaast kan het een moeilijke afweging zijn of we met een ziek kind al dan niet naar de huisarts moeten.
Als een van de enige toegankelijke EHBO-boeken volledig toegespitst op kinderen, is EHBO bij kinderen een echte pionier. Alles van banale kwaaltjes tot levensbedreigende situaties wordt op een eenvoudige manier uitgelegd, aan de hand van handige icoontjes, duidelijke illustraties en herkenbare mama-verhalen. Zo kun je meteen handelen wanneer jouw kind medische hulp nodig heeft of ben je al voorbereid wanneer die dag ooit komt.
EHBO bij kinderen is de opvolger van het reeds uitgegeven EHBK* (*Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen) waar bijna 8.000 gezinnen een exemplaar van in huis hebben. In deze herwerking worden de meest voorkomende pijntjes, ongelukjes, ziektes en kwaaltjes toegelicht, met updates van voorschriften, nieuwe actuele thema's en nog zoveel meer.