7109fi.jpg

Als je kind één dag de baas mag zijn

16/08/2023

Ik ben nog diep in slaap als ik een luide stem hoor die steeds dichterbij komt. “OPSTAAN IEDEREEN, HET IS DANIËL-DAG!” toetert zoonlief in mijn oren.

Ik voel aan alles dat het nog veel te vroeg is. Zes uur ’s morgens om precies te zijn, zie ik op de wekker. En hoewel hij vandaag mag kiezen, lijkt het me niet verstandig om daar al op dit vroege tijdstip mee te beginnen. Met drie vermoeide, chagrijnige deelnemers gaat het dan zeker geen vrolijke dag worden.

Dus noem ik het gemakshalve ‘midden in de nacht’ en stuur hem terug naar bed. “Maar ik kan niet meer slapen,” moppert hij. Ik stel als compromis voor dat hij het nog even probeert en ik dan naast zijn bed zal zitten.

Dat valt nog best tegen. Aangezien hij pas redelijk laat sliep, had ik verwacht dat hij wel weer snel in slaap zou vallen. Niet dus. Maar goed, omdat ik écht geen zin heb om zo vroeg al aan Daniël-is-de-baas-dag te beginnen, hou ik toch maar even vol. Uiteindelijk heb ik er bijna een half uur gezeten alvorens ik weer in mijn eigen warme bedje kon kruipen. Gelukkig bleek het toch de moeite waard: hij heeft nog een dik uur geslapen.

Hoezo calorieën

Aanvankelijk had zoonlief aangekondigd dat we taart als ontbijt zouden eten. Maar aangezien hij zo dol is op zijn chocolademuesli, besluit hij dat nog even uit te stellen tot na het ontbijt. Als ik mijn havermoutpap achter de kiezen heb, word ik met instructies naar de bakker gestuurd. Daarna kan het feest beginnen.

Eén ding is al snel duidelijk: op Daniël-beslist-dag moet je absoluut niet met calorieën bezig zijn. Na twee stukken aardbeientaart met banketbakkersroom en nog een pizza en ijs in het verschiet, besluit ik de komende tijd een veilige anderhalve meter afstand tot de weegschaal te houden.

Aangezien we thuisblijven, is hij natuurlijk wel wat beperkt in zijn activiteitenkeuze. Maar dat lijkt hem gelukkig niet te deren. We gaan spelletjes spelen. Hij kiest eerst voor Rummikub. Leuk! En ook nog leerzaam voor hem om met cijfers bezig te zijn, maar dat zeg ik er uiteraard niet bij. Want iets leren op Daniël-dag, dat is natuurlijk absoluut niet zijn bedoeling.

Als het tijd is voor de lunch, krijgt meneer zijn door hem bestelde sandwiches met salami. Hij besluit om niet bij ons in de keuken te eten, maar lekker voor de tv. Tja, hij is vandaag de baas. En zolang het niet te gortig wordt – hij had bij het ontbijt al eens lachend geprobeerd of zijn commando “Plas in je broek” zou werken – vinden we alles goed.

Kip ik heb je

In de namiddag moet ik toch wel even ingrijpen. Want hoewel hij vandaag mag kiezen, kan ik het niet goedkeuren dat hij Bruintje de kip om de twee minuten wil vastpakken. Ik vrees dat het arme beest nog harder naar het einde van de vakantie uitkijkt dan ik.

Omdat het de rest van de dag regent, wordt er binnen gespeeld. Een potje voetbal met papa in de slaapkamer (gelukkig hadden we zijn zachte babybal nog bewaard) en daarna nog wat gezelschapsspelletjes. Vervolgens wil zoonlief in zijn bed relaxen met de tablet. Allemaal prima.

We sluiten de dag af met een enorme pizza en een ijsje en rollen later die avond tevreden ons bedje in. Dat laatste mag je vrij letterlijk nemen.

Al met al best voor herhaling vatbaar, zo’n mijn-kind-is-de-baas-dag. Taart, pizza, ijs en niet te vergeten: zalige me-time als zoonlief extra veel tv of op de tablet kijkt. Ik kan me ergere bazen voorstellen.

 

Deze blog verscheen ook op Mama’s leukste.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes