kleuter koken

Waarom is het een goed idee je kleuter te laten helpen in de keuken?

7/11/2024

Koken met je kind kan zoveel meer zijn dan alleen een praktische bezigheid. Het is een bron van plezier, leren en groei die perfect aansluit bij de drie psychologische basisbehoeften van jouw kind: autonomie, binding en competentie (ABC).

Laten we eens kijken hoe deze ‘ABC-vitamines’ bijdragen aan een positieve en gezonde ontwikkeling van je kind, en waarom samen koken een geweldig idee is voor zowel ouder als kind, ongeacht de leeftijd van je oogappel! Ook wanneer je kind moeilijk of selectief eetgedrag vertoont, kan samen koken een positieve impact hebben.

ABC-vitamines

Autonomie (A)

Je kind floreert als het een gevoel van controle en keuzevrijheid heeft. Laat hem dingen beslissen – zoals hoe de groenten snijden (maakt het jou uit of het in reepjes of blokjes is, nee toch?) of hoe de borden opmaken. Je kind voelt zich gehoord en gerespecteerd. Dit vergroot de betrokkenheid bij het eten dat je kind mee helpt klaarmaken. Daarnaast leert je kind verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die hij maakt, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezond zelfbeeld.

Binding (B)

Samen koken is een heerlijke manier om samen qualitytime door te brengen. Het versterkt de band tussen jou en je kind en zorgt voor een gedeelde, plezierige ervaring. Door je kind te betrekken bij het koken (en het gemors erbij te willen nemen), zorg je ervoor dat hij zich geliefd en belangrijk voelt. Bovendien creëer je samen waardevolle herinneringen die hem voor altijd bijblijven.

Competentie (C)

Als je kind zijn praktische vaardigheden verder kan ontwikkelen door te helpen in de keuken, groeit zijn gevoel van competentie. Door te helpen koken, krijgt je kind meer vertrouwen in zijn eigen kunnen. En dat gaat echt verder dan het pure koken. Het geeft je kind een zelfvertrouwen dat hem in vele andere aspecten van het leven verder zal helpen. Daarnaast leert je kind door te zetten en problemen op te lossen wanneer een gerecht niet meteen lukt. En wie weet heb je een toekomstige chef-kok in huis, die je van je kooktaken kan verlossen? 

Zoals steeds geldt: ‘Vroeg begonnen, is half gewonnen!’

De voordelen voor je kleuter op een rijtje

Ontwikkeling van vaardigheden

Koken helpt bij de ontwikkeling van motorische en cognitieve vaardigheden. Van het wassen en het zelf snijden van groenten (met de veilige Kiddikutters kunnen kleuters al perfect groenten snijden en ben jij als ouder gerust(er) ;-)) tot het mengen van ingrediënten en het bedienen van de mixer of blender… Je kleuter doet waardevolle ervaringen op. Dus: trust the process, ook in de keuken!

Daarnaast leert je kleuter over voeding, zoals welke voedingsmiddelen tot de fruitgroep behoren of welke verschillende smaken er zijn. Hij leert voedingsmiddelen te benoemen en te beschrijven, iets wat kleuters heel graag doen!

Zelfvertrouwen

Door actief mee te doen, voelt je kleuter zich belangrijk en bekwaam. Het meebereiden van een maaltijd geeft hem een gevoel van trots en eigenwaarde. Je kleuter zal stralen als zijn pannenkoek perfect goudbruin gebakken is. En zelfs al is die pannenkoek wat aangebakken, dan nóg zal je kleuter (terecht) fier zijn! Bovendien leert hij dat fouten maken en het zelf opnieuw proberen een belangrijk deel uitmaken van leren en groeien.

Gezonde eetgewoonten

Een kleuter die betrokken wordt bij het koken, staat vaak meer open om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Dat kan op lange termijn leiden tot gezondere eetgewoonten. En misschien, heel misschien, ontdekt je kleuter dat die broccoli best meevalt (lees: niet zó vies is als hij aanvankelijk vreesde). Daarnaast ontdekt je kleuter op heel spontane wijze allerlei soorten technieken en bereidingen in de keuken. Hij leert hoe verschillende ingrediënten samen iets heel nieuws kunnen worden, hoe sterk brood gaat rijzen of hoe van die hele hoop spinazie slechts een klein handje overblijft. Eten en voeding in het algemeen worden op die manier veel boeiender!

Vicky De Beule is diëtiste en gespecialiseerd in moeilijk eetgedrag bij jonge kinderen.
In 2018 ontwikkelde ze het educatieve spel de Proeftoren om spelenderwijs te leren proeven. In 2021 verscheen haar boek “Ik lust dat niet” en in 2024 haar prentenboek "Kameleon lust geen kleur". Voor de boeken "Wat eten we vanavond?" en "Wat koken we vanavond?', uitgegeven door Lannoo,schreef ze telkens een inleidend hoofdstuk en deelt ze tips doorheen de kookboeken. Op Instagram kan je dagelijks haar tips & tricks volgen en thuis positief aan de slag gaan. Bovenstaand artikel mag niet verspreid of gekopieerd worden zonder te verwijzen naar haar. 

Meer lezen 

Wat koken we vanavond?

Sta je vaak alleen in de keuken, keer op keer dezelfde maaltijden te bereiden? Tijd om dat te veranderen! In Wat koken we vanavond? wordt koken een feestelijke gezinsactiviteit.

Verdeel de keukenschorten en betrek het hele gezin bij het koken. Laat je kinderen meehelpen  en speels hun motorische en wiskundige vaardigheden ontwikkelen terwijl ze roeren, snijden en wegen. Geef je tieners de kans om hun zelfvertrouwen op te bouwen door zelfstandig aan de slag te gaan. Voedingsexperte Vicky De Beule geeft tekst en uitleg bij alle voordelen die verbonden zijn aan het betrekken van je kinderen bij het koken.

Je krijgt ook nog 40 heerlijke recepten, ingestuurd door onze community. Denk maar aan spaghettitaart, een simpele vol-au-vent, homemade fishsticks of pasta met een magische saus...

Samen koken zorgt voor gezellige chaos en onvergetelijke momenten. Dat je keuken erna een slagveld is, neem je er gewoon bij (eventueel met een glaasje cava in de hand :) )

  • 40 lekkere en originele recepten
  • Handige tips en tricks en nuttige basisbereidingen
  • Bij ieder recept zie je wat jouw kind kan volgens z'n leeftijd