2715fi.jpg

5 tips voor (auto)vakanties met kinderen onder 5 jaar

20/07/2022

Op reis gaan met kleine kinderen is niet altijd een geschenk. Een goede voorbereiding en een ton geduld zijn handige ingrediënten, wil je het een beetje overleven. Na een aantal jaren praktijkervaring heb ik de volgende 5 dingen vastgesteld.

5 tips van een ervaringsdeskundige

 1. Zorg voor bergen entertainment in de auto. Want, je weet maar nooit: als je autotelevisie het begeeft vanaf de eerste minuut van een pakweg 13-uur lange autorit (en dan rekenen we de terugrit nog niet mee), dan heb je een probleem. Kleuren, puzzelen, zingen ... you name it, you’ll (have to) do it!
   
 2. Let it go. Dit wordt binnen afzienbare tijd jouw mantra. Ondanks zorgvuldig inpakken is je auto na 13 uur rijden omgetoverd tot een vuilniswagen. No worries, als je thuiskomt kun je hem gewoon naar de carwash brengen. De kinderen daarentegen niet. Nog niet.
   
 3. Eens op bestemming: zorg voor water. En nog eens water. Het maakt werkelijk niet uit hoe koud of hoe warm dat water is. Het moet gewoon nat zijn. De grootte van het zwembad op de plaats van bestemming is dus wat telt, het vakantiehuis of de hotelkamer is een bijkomstigheid.
   
 4. Probeer je kinderen niet mee te sleuren op winkeltochtjes en/of historische wandelingen. Een uitstapje naar een idyllisch, historische stadje met pittoreske straatjes en gezellige souvernirwinkeltjes wordt gegarandeerd in een mum van tijd omgetoverd tot een ultieme test in de opvoeding; genre: ‘Ik zal NIET toegeven aan gekrijs, zelf al staat er een toeristenbus op te kijken!’
   
 5. De volgende tip geldt voor reizen naar alle landen: het is mensen mét kinderen versus mensen zonder kinderen. Probeer conflicten te vermijden door:
 • Medevakantiegangers of toevallige passanten ’s ochtends toch enigszins te ontzien door je kids in relatieve stilte tot een ietwat menselijk uur te entertainen.
 • Zeer kalm te blijven als je in noodsituaties (kind wil niet eten, kind wil niet luisteren, wil niet in bad, krabt/bijt ander kind enzovoort ) een meewarige ‘hoe-is-het-mogelijk’-blik kruist. Trust me, you don’t want to go there!

Dus, kort samengevat:

Blijf, eens op bestemming, zo lang mogelijk uit de buurt van stedelijke omgevingen en van de auto (na ongeveer een week zijn ze de lange autorit wel weer vergeten) en blijf vooral wél in de buurt van het zwembad of de zee. Rust, fun & rust zullen tot u komen! 

Meer tips en tricks voor een geslaagde vakantie met het gezin kan je ook terugvinden in het boek Ik ga op reis en ik neem mee... de kinderen!. Meer info vind je hier

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes