6 fabels
1. Fabel: na borstvoeding gaan je borsten hangen
Na elke zwangerschap is het mogelijk dat je borsten wat gaan hangen. Maar dat heeft niets te maken met het feit of je borstvoeding geeft of niet.
Dat je borsten eventueel gaan hangen komt doordat de elasticiteit van je huid tijdens een zwangerschap afneemt. Maar er is weinig verschil tussen de borsten van vrouwen die wel of geen borstvoeding hebben gegeven.
2. Fabel: als je kleine borsten hebt, produceer je minder of te weinig moedermelk
Dat klopt niet. Kleine borsten staan niet gelijk aan een lage melkproductie. Net zoals grote borsten ook niet garant staan voor extra veel of overvloedige melkproductie.
Hoeveel melk je aanmaakt, hangt af van de hoeveelheid klierweefsel in je borsten en van hoe vaak je je baby aanlegt. Hoe vaker je je kindje aanlegt, hoe meer melk je zal aanmaken.
3. Fabel: wil je afkolven, dan moet je meteen na de bevalling starten
De eerste 4 weken werken jij en je baby samen om je melkproductie op gang te brengen en op te bouwen. Is je kleintje gezond is en verloopt de borstvoeding vlot, dan heb je geen borstkolf nodig om daarbij te helpen.
Kolven is vooral zeer nuttig en handig als je een tijdje gescheiden moet zijn van je baby. Zelfs als je van plan bent om in de toekomst regelmatig te kolven, is het niet nodig om je lichaam te 'trainen' door in de eerste paar weken melk af te kolven.
4. Fabel: kolven doet nu eenmaal pijn

Neen, kolven zou geen pijn mogen doen.
Ervaar je toch ongemakken tijdens het kolven? Heb je blaren of schaafwondjes op je tepels?
Dan kan je proberen om de zuigkracht van de kolf te verminderen. En een verzorgende tepelzalf, zoals Purelan™ lanolinezalf, kan ook voor verlichting zorgen bij pijnlijke tepels en een droge huid.
TIP: check zeker ook of je de juiste maat van borstschild hebt – dat is het trechtervormige gedeelte dat je over je borst plaatst. De schacht van het borstschild moet je tepel mooi omsluiten, maar genoeg ruimte overlaten om zonder wrijving heen en weer te bewegen. Je tepelhof (het donkere gedeelte rond de tepel), of het borstweefsel eromheen, mag tijdens het kolven niet te veel in de schacht worden getrokken of ertegenaan schuren. Een slecht passend borstschild kan de hoeveelheid melk die je afkolft verminderen. Daarom zijn er borstschilden in verschillende maten.
Als je ongemak blijft ervaren nadat je de nodige tips over afkolven hebt geprobeerd, stop dan met kolven en vraag een lactatiekundige of borstvoedingspecialist om advies.
5. Fabel: als je borstvoeding geeft kan je niet zwanger worden
Borstvoeding als anticonceptiemiddel? Neen, dat werkt niet. Het is inderdaad zo dat als je exclusief borstvoeding geeft (dus op verzoek) je eisprong meestal onderdrukt wordt. Maar het is geen garantie dat het altijd gebeurt en dat je niet zwanger kan worden.
Wil je niet voor een verrassing komen te staan, dan gebruik je het best een ander anticonceptiemiddel.
6. Fabel: na 6 maanden neemt de kwaliteit van je moedermelk af
Neen, de kwaliteit van je moedermelk vermindert niet na verloop van tijd. De samenstelling van je moedermelk verandert juist om te blijven voldoen aan de veranderende behoeften van je kindje.
Eens je kindje tussen 4 en 6 maanden oud is, start je normaal ook met vaste voeding. Maar je kan tegelijk moedermelk geven. Die blijft voor je kindje de hoofdvoeding totdat het 1 jaar oud is.
4 feiten
1. Ja, een borstkolf kan je huren

Absoluut. Zie je het niet zitten om zelf een kolfapparaat te kopen, dan hoeft dat dus niet. Je kan gerust een borstkolf huren voor een bepaalde periode.
Er zijn meerdere redenen waarom je beslist om te kolven en dus een apparaat te huren. Als borstvoeding (even) geen optie is, is dubbel kolven met een professionele elektrisch borstkolf altijd het beste alternatief om voldoende melk voor je baby te krijgen.
De Medela Symphony is een model dat je kan huren via je ziekenfonds, de apotheek en sommige ziekenhuizen. Het is een elektrische borstkolf, die ook in de meeste ziekenhuizen als standaard en als de favoriet van heel wat verlos- en lactatiekundigen geldt.
Kijk even voor een verhuurpunt bij jou in de buurt.
2. Ja, je mag blijven borstvoeding geven als je ziek bent
Ook als je ziek bent, kan je gewoon borstvoeding blijven geven. Het is zelfs goed voor je kleintje. Want wanneer jij ziek bent, bevat je moedermelk antistoffen die het risico verlagen voor je kindje om hetzelfde virus te op te lopen. Dus zo is je baby extra beschermd.
Waar je wel voor moet oppassen: medicijnen. Als je geneesmiddelen moet nemen, vraag dan aan je (huis)arts om je iets voor te schrijven waarbij je borstvoeding mag blijven geven.
3. Ja, moedermelk bevat voldoende ijzer voor je baby
Er wordt al eens beweerd dat je pasgeboren baby niet voldoende ijzer binnenkrijgt als je borstvoeding geeft. Dat klopt niet. Voldragen, gezonde baby’s krijgen de eerste 6 maanden de nodige hoeveelheid ijzer zeker binnen via je moedermelk.
Eens je baby ouder is dan 6 maanden is een ijzersupplement wel aan te raden als je enkel borstvoeding geeft.
4. Ja, je baby kan uit maar één van beide borsten drinken bij een voeding
Is je baby klaar met drinken uit je eerste borst? Dan kan je de tweede aanbieden om verder te drinken. En accepteert je kleintje die, prima. Maar als je kindje weigert, ook oké. Je hoeft je geen zorgen te maken: je baby geeft zelf aan of die al dan niet genoeg heeft.
Onderzoek toont aan dat 30 % van de baby’s altijd uit één borst drinkt, 13 % drinkt altijd uit beide borsten en 57 % de ene keer uit één borst en de andere keer uit beide borsten.
Is je baby tevreden? Plast hij 6 tot 7 keer per 24 uur? En groeit hij goed? Dan kan je ervan uitgaan dat je baby genoeg moedermelk binnenkrijgt.
Het is wel zo dat wanneer je melk geeft aan één borst, de andere borst ook een toeschietreflex kan hebben. Het is dan handig om de melk op te vangen in een moedermelkcollector.
Meer lezen?
- 11 FAQ’s over borstvoeding beantwoord
- EHBB: eerste hulp bij borstvoeding (en kleine ongemakken)
- Borstvoeding geven en afkolven? Al doende leer je!