koppel in bed

Seks na de bevalling: 4 eenvoudige tips

13/03/2023

Elke vrouw ervaart seks na een zwangerschap (en zeker na een vaginale bevalling) anders. Sommige koppels vragen ons al op de materniteit of ze snel weer kunnen genieten. 

Vroeger raadde men af om de eerste zes weken seks te hebben, in bad te gaan of een tampon te gebruiken, vooral om te vermijden dat het inwendig inbrengen van een voorwerp, water of een penis een of andere infectie zou veroorzaken. Intussen weten we goed dat de vagina niet steriel is en dat zo lang wachten dus niet hoeft. Gemiddeld genomen wordt wel aangeraden om te wachten tot de wond van  je knipje of scheurtje mooi geheeld is, maar echte remmingen zijn er dus niet. 

Neem gewoon je tijd! Laat me je niet misleiden met dit uitzonderlijke verhaal van koppels die heel snel weer seks willen hebben; de meeste vrouwen zijn er nog niet aan toe als ze op zes weken na de bevalling op controle gaan bij de gynaecoloog of de postnatale kinesitherapie opstarten. 

Sommige vrouwen laten heel duidelijk en zelfzeker horen dat ze daar absoluut nog geen zin in hebben, terwijl andere vrouwen met onzekerheid en schaamte stilletjes fluisteren dat ze wel wat bang zijn.

Hier volgen vier eenvoudige tips:

  1. Een perineale massage, het zachtjes masseren van je perineum na een scheur of knipje kan je wat geruststellen over druk in die zone. Seks is echt niet gevaarlijk. Gebruik hierbij wat olie of glijmiddel. 
  2. Geef je nog borstvoeding? Dan ervaar je misschien dat je wat droger bent en blijft tijdens seks. Vaginale bevochtiging bij opwinding wordt ook beïnvloed door je hormonen en die bevinden zich nog in een andere balans als je borstvoeding geeft. Wat glijmiddel kan dan ook echt wel nodig zijn. 
  3. Een verminderd gevoel, zowel bij jou als bij je partner, kunnen eventueel ook voorkomen. Je vagina is mogelijk wat lakser en je lichaam moet daaraan wennen, maar dat gebeurt snel. 
  4. En last but not least: praat erover en zoek samen met je partner naar een comfortabel evenwicht. Taboes doorbreken en praten, het lijkt zo makkelijk gezegd, maar misschien doe jij dat gewoon niet graag? Gooi jij je intieme onzekerheid of je details over je bekkenbodem liever niet op tafel? Dat hoeft ook niet. Iedere vrouw is uniek, weet je wel? 
Het Bekkenbodemboek

Meer lezen?

Wil je graag meer lezen over dit thema? In ‘Het bekkenbodemboek’ geeft specialiste Hedwig Neels enkele belangrijke basisprincipes en preventieve guidelines mee voor een gezonde bekkenbodem. Met dit boek wil ze de onzekerheid die veel vrouwen nog altijd voelen rond dit onderwerp wegnemen.

Meer info over het boek vind je hier