zwangere vrouw vaccin

Je zwangerschap: 13 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent? En zwangerschapsdementie. Bestaat het echt? Of is het een fabeltje dat zwangere vrouwen soms gebruiken als excuus...

Je baby bij 13 weken zwangerschap

perzik

Je baby maakt grote sprongen in de ontwikkeling en bereidt zich al helemaal voor op het leven buiten de buik.

Met een grootte van een perzik start je baby met de ontwikkeling van de spijsverteringssappen. Verder beginnen de spieren van de maagwand het samentrekken te oefenen. Dit zijn noodzakelijke bewegingen voor het verteren van voedsel. Laat dat eten maar komen!

Vertellen dat je zwanger bent, da’s zo’n beetje hetzelfde als verkondigen dat je seks hebt gehad. Zonder condoom.

Jij bij 13 weken zwangerschap

Heb je het gevoel dat je verstrooider en vergeetachtiger bent dan anders? Je bent niet de enige! Ongeveer 80 procent van de zwangere vrouwen geeft aan daar last van te hebben. Dat komt door de complexe hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt effectief dat de zwangerschap een effect heeft op de werking van het geheugen. Het slechte nieuws? Dat blijft ook zo de eerste maanden tot zelfs jaren na de bevalling. Het goede nieuws? Zwangerschapsdementie belemmert je normale functioneren niet echt, er is dus geen speciale behandeling voor nodig. Oef! Mag je iets echt niet vergeten? Schrijf dan het meteen op als je eraan denkt.
 
Ziek worden tijdens je zwangerschap is iets wat je het liefst wil vermijden. Heb je al overwogen om je te laten vaccineren tegen de griep? De hoge koorts van een echte griep kan baarmoedersamentrekkingen en zelfs een vroeggeboorte uitlokken. Het is beter om die contracties zoveel mogelijk te vermijden, zeker tijdens de twee laatste trimesters. Daarom krijgen zwangere vrouwen voorrang bij het plaatsen van een griepvaccin. Ook voor je partner is het aan te raden zich te laten vaccineren (als die niet bang is van een spuitje natuurlijk ;-) ).

Lees meer over je zwangerschap in week 14.

banner app
banner namentool

Product in de kijker

weekplanner

Whiteboard weekplanner

Mooie weekplanner waarbij je per gezinslid de planning voor die week kunt noteren

  • Voldoende plek voorzien om de zaken die je zeker niet mag vergeten te noteren! 
  • Met plakstroken om op te hangen en inclusief marker.

€17.99
42 x 30 cm
blauw of zwart

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes