zwangere vrouwen

Je zwangerschap: 14 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Tweede trimester, yes! Als je geluk hebt verminderen de kwaaltjes nu een beetje. Maar garantie heb je nooit...

Je baby bij 14 weken zwangerschap

citroen

Je baby is nu zo groot als een citroen. Vanaf week 14 produceren de nieren van je baby urine. Dit komt terecht in het vruchtwater en je vraagt je misschien af: “Drinkt mijn baby nu zijn eigen urine?”. Ja, dat klopt! Het klinkt niet zo smakelijk, maar het kan geen kwaad. Sterker nog, het is goed voor de ontwikkeling van je baby. 
 
In de urine zitten nog geen schadelijke stoffen, hij leert beter slikken en het vocht in de baarmoeder iedere paar uur wordt ververst!

Het kan ook al zijn dat je baby gekke bekken begint te trekken. Vanaf week 14 neemt je kleine spruit al gelaatsuitdrukkingen aan en begint misschien al eens op zijn duim te zuigen.

Hormonen. En geen alcohol. Sociale interacties op eigen risico!

Jij bij 14 weken zwangerschap

Je bent nu in het begin van je tweede trimester! Veel vrouwen kijken uit naar deze periode omdat er wat kwaaltjes wegvallen en de buik zichtbaar groeit. Heb jij een van die twee dingen of misschien allebei ook al gemerkt? Een zwangerschapsbuikje kan zichtbaar worden rond deze tijd omdat de bovenkant van je baarmoeder nu boven je schaambeen zit en dit kan je buik iets naar voren duwen.
 
Heb je een verstopte neus tijdens je zwangerschap? Wees voorzichtig met het gebruik van medicatie. Omdat de slijmvliezen tijdens de zwangerschap van nature wat meer gezwollen zijn om de overtollige warmte die de foetus produceert, kwijt te raken, zal je neus sneller verstoppen. Slaap in een koele kamer met je hoofd wat hoger. Spoel met fysiologisch water. Ook het kortstondige gebruik van een niet te agressieve ontzwellende neusspray als Dexa Rhinospray kan bij een normale zwangerschap geen kwaad.

Lees meer over je zwangerschap in week 15.

banner shop
banner app

Boek in de kijker

Lara

Lara

Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker

  • Verzameling van brieven, verhalen, beelden, columns, en anekdotes.
  • Voor iedereen die er inspiratie in kan vinden om de lichtpuntjes in doodgewone dagen te ontdekken. 

 € 22,99
Hardcover 
184 pg

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes