3832fi.jpg

Wat je moet weten over HELLP

25/06/2020

Zwangerschap is geen ziekte, zo wordt wel eens gezegd, maar het kan wel ernstige ziektes oproepen. Eén daarvan is HELLP.  In dit artikel kom je alles te weten over deze zeer ernstige zwangerschapsaandoening. 

Wat is HELLP?

HELLP staat voor:  Hemolysis (bloedafbraak), Elevated Liver enzymes (gestoorde leverfunctie), Low Platelets (stollingsstoornissen). Het is een ernstige zwangerschapsverwikkeling waarbij zowel de mama als de baby om hulp roepen en ook dadelijk veel hulp nodig hebben.

Feitelijk is het een bijzondere vorm van “zwangerschapsvergiftiging”, ook wel “pre-eclampsie” genoemd. Het verschil is dat bij een pre-eclampsie de moederkoek, de nieren en de hersenen betrokken zijn, en bij  HELLP de lever wordt aangetast. 

Dit is een ziekte waarbij de placenta minder goed aangelegd is en onvoldoende werkt om de met de zwangerschapsduur groter wordende foetus van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Zijn er symptomen?

Bij een onderzoek vindt men doorgaans een hogere bloeddruk, eiwitten in de urine en veelal een foetus die wat achterblijft in groei en minder levendig wordt in je buik.

De zwangere vrouw heeft er niet altijd veel last van. Bij de ernstige vormen van pre-eclampsie (zoals HELLP) kan je wel volgende symptomen hebben:

  • hoofdpijn
  • een opgezwollen gevoel
  • lichtflitsen
  • hevige pijn in de bovenbuik (typisch voor HELLP)

Meestal kan de behandelende arts het weken op voorhand zien aankomen en je helpen voor je ernstig ziek wordt. Dat het je plots overvalt, is uitzonderlijk.

Bestaat er een behandeling?

De enige manier om HELLP te doen stoppen, is de baby geboren laten worden. 

Veelal heeft men in een gespecialiseerd centrum de tijd om de moeder wat te stabiliseren (haar bloeddruk te behandelen, zorgen dat ze niet stuipt, haar stolling te verbeteren) en de baby voor te bereiden op een soms te vroege geboorte. Een keizersnede gebeurt vaak omdat moeder en foetus de stress van een natuurlijk bevalling niet aankunnen.

Na de geboorte geneest men in de meeste gevallen. Bij ongeveer één vrouw op vier vindt men later een onderliggende ziekte zoals hoge bloeddruk, nierlijden, of een stollingsafwijking waarmee bij een eventueel volgende zwangerschap rekening wordt gehouden.

Kan je daarna nog zwanger worden?

Ook al tekent HELLP moeder en partner dikwijls diep en durven ze niet meer aan volgende zwangerschap denken, het kan wel. En meestal loopt deze mits grondige begeleiding en (eventueel) behandeling goed af.

Eens een beetje bekomen van HELLP bespreek je een eventuele zwangerschap best goed op voorhand met je arts.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes