5420fi.jpg

Ode aan de vakantie

20/07/2022

Vakantie, dat is leven zonder klok. Opstaan wanneer je wakker bent (of eerder, wanneer de kindjes wakker zijn), eten wanneer je honger hebt, en bedtijd wanneer het uitkomt. Geen race tegen de klok maar rust, relaxen en leuke dingen doen. Vakantie betekent dat zelfs de jongens uitslapen, vaak zelfs tot 9u. (Vorig jaar was dat nog maar een vage droom, dus nu hebben we daar extra van genoten, dat zie je van hier.) Chill!

Er is tijd

Vakantie is heel hard genieten van tijd met elkaar. Tijd om samen te ontbijten, om te babbelen met elkaar, om leuke dingen te doen. Tijd om te reizen, om uitstapjes te maken en om te luisteren naar elkaar.

(En soms ook tijd om ruzie te maken met elkaar, om de zeurpietjes, verwende nestjes of peuterpubertjes uit te hangen en om vervelend te doen, maar ssssst, dat heb je niet van mij!)

Na ruim drie weken wordt het afkicken van al die kwali-tijd. Het kan zo’n deugd doen om gezinsvitamientjes bij te tanken, voor alle partijen!

Tijd om te reizen

Vakantie is op reis gaan. Het is de grens oversteken en aankondigen dat we in Frankrijk zijn, om vervolgens de jongste tien keer te horen zeggen “Maar mama, ik zie Frankrijk helemaal niet?!” 

Het is nieuwe plaatsen ontdekken, het is verwonderd zijn over prachtige natuur, pittoreske dorpjes en prachtige steden. Het is puffen van de warmte, plonzen in het zwembad of in een riviertje. Vakantie is die verwondering kunnen delen met elkaar, want dat maakt het allemaal nog veel mooier. 

Vakantie is lekker eten. Genieten van een dagelijks aperitiefje met een heerlijk fris wijntje. Het is vingers en duimen aflikken bij plaatselijke lekkernijen. (Waarom heb ik trouwens die lekkere tapenade niet meegenomen naar huis, verdorie toch!)

Vakantie betekent ijsjes eten voor de kindjes, bijna elke dag. En een fruitsapje drinken of frietjes eten, veel vaker dan thuis. Ach ja, het is vakantie, dan zijn we wat minder streng!

Vakantie is de geur van lavendel. (Hoera, die heb ik stiekem wel in mijn valies gesmokkeld. Hoera voor de geur van lavendel en de geur van vakantie in heel het huis!)

Tijd voor uitstapjes

Vakantie is thuiskomen van reis en uitstapjes doen met het gezin. Plopsaland, Planckendael, maar ook gewoon gaan fietsen of even rondwandelen in de stad. En een poging doen om naar de Zandsculpturen te gaan, maar terug huiswaarts keren wegens een uur later nog geen parking gevonden…

Vakantie is eventjes de tijd stopzetten. Eventjes weg van het jachtige leven en tijd om in slow motion te leven. Héérlijk!

Mag de vakantie nog even blijven duren, pretty please?
(Begrijp me niet verkeerd, want boy, wat hou ik toch van mijn job! Maar dat leven in slow motion en zonder horloge, het zou ook wel wennen…)

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselle Blogt.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes