6132fi.jpg

6 tips om uitpakstress te vermijden na een ontspannende vakantie

26/07/2023

Uitpakstress of stress bij het uitpakken… Ja, ook dat bestaat! Vóór een vakantie heb je stress om in te pakken en alles op orde te krijgen, en nog liefst zo compact mogelijk. Dan komt die heerlijke vakantie en … na de vakantie weer die stress. Gelukkig zijn er enkele praktische zaken die je kan doen om dit te vermijden zodat je nog enkele dagen kan nagenieten. Met deze tips voorkom je om meteen weer in stress te schieten als je thuis komt.

Tip 1: Plan je thuiskomst om stress te voorkomen

We hebben altijd al geleerd dat een goede voorbereiding al het halve werk is. Dit kan je doen door ervoor te zorgen dat je je huis voor vertrek opgeruimd achterlaat. Eventueel stofzuigen, lakens verversen en natuurlijk ook zorgen dat alle was gedaan is.

Terug van vakantie met opgeladen batterijen? Maar goed ook. Want bij je thuiskomst ligt er vaak een berg werk op je te wachten. De was en plas moeten gedaan worden, de rekeningen betaald en verdorie, de koelkast is leeg. Gelukkig is die uitpakstress te vermijden. En dat begint al voor je vertrek.

Nog een extra tip voor vertrek: Zorg voor een diepvriespizza of een ovenschotel die klaar zit in de diepvries. Heb je geen zin om te koken voor je vertrekt of schakel je de diepvries uit, dan kan je het uiteraard nog anders aanpakken en eventueel frietjes halen of een pizza bestellen. Niet zo gezond, maar tja, het kan wel helpen.

Tip 2: Maak een lijstje met wat je moet doen

Maak een lijstje, want dat heeft rust. Doordat je visueel voor je ziet wat er nog moet gebeuren, heb je niet het gevoel van “overdaad” of “drukte”. Je weet wat er moet gebeuren en zo kan je dit snel wegwerken zonder stress. Je laat jezelf toe om alles te ordenen, ook in je hoofd, en dat zorgt voor een gevoel van rust.

Extra tip van mij: Vergeet je me-time niet te vermelden en voorzie natuurlijk ook een leuke beloning voor nadien. Dit vermindert stress en werkt motiverend!

Tip 3: Zorg voor rust als je terug komt

Neem na het landen rust. Ga niet overhaast vanalles doen en regelen maar doe het op het “gemak”. Jaag je niet op en neem voor alles je tijd. Geef jezelf de kans om terug tot jezelf te komen. Ook voor het gezin is dit een belangrijke, want voor kinderen kan dit nogal een lastig gegeven zijn. Zo kan je een eventuele jetlag ook opvangen.

Extra tip van mij: Voorkom dat je meteen terug moet gaan werken. Plan dit goed in voor je op reis vertrekt zodat je toch zeker 1 dagje hebt om na te genieten zonder stress en gejaag.

Tip 4: Pak je koffers anders in bij vertrek, zo voorkom je uitpakstress

Ja, ook anders inpakken kan veel stress voorkomen bij thuiskomst. Niets is zo leuk als thuiskomen met een netjes geordende koffer.

Extra tip van mij: Zorg dat iedereen zijn eigen koffer heeft bij vertrek. Op deze manier kan je gemakkelijker terug inpakken als je terugkeert. Zo kan je inpakken volgens soort: “propere was”, “vuile was”, “badkamer”, … .

Tip 5: Om uitpakstress te vermijden begin je best eerst met de koffers

Na een vakantie kan je best moe zijn maar het is belangrijk dat je onmiddellijk je koffers uitpakt. Dit voorkomt uitpakstress doordat je het meteen gedaan hebt. Uitstelgedrag kan een vervelend beestje zijn die vaak op de loer ligt.

Extra tip om het snel achter de rug te hebben: Maak groepen (donkere was, bonte was, badkamerspullen, …) op de grond zodat de koffers leeg zijn en zo kan je alles efficiënter naar de juiste plaats brengen.

Tip 6: Doe dringende taken eerst om uitpakstress uit de weg te gaan

Doe na het uitpakken van de koffers meteen urgente taken zoals boodschappen doen, dringende post lezen en je financiën eens bekijken. Hoe sneller je dit gedaan hebt hoe beter.

Hoe je dit vlot kan doen verlopen? Nog een praktisch lijstje om af te sluiten:

  • Doe boodschappen met een boodschappenlijstje. Indien het kan, kun je er uiteraard ook voor kiezen om enkel dringende boodschappen te halen en andere boodschappen kan je bestellen in een warenhuis en later ophalen.
  • Sorteer je post op urgentie en bekijk wat meteen nodig is zoals facturen want daar staat een vervaldatum op.
  • Bekijk je financiën. Dit is een belangrijke zeker als je nog facturen moet betalen of als je in het bezit bent van een kredietkaart.

 

Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes