6889fi.jpg

Met de auto op vakantie: 8 tips

3/07/2024

Met kinderen op reis gaan met de auto, het schrikt soms mensen af. Zelf zijn wij fan van roadtrips – vorig jaar trokken we naar Spanje en hadden we uiteindelijk een 6.000 km op de teller staan. Voor wie zich afvraagt of zo’n lange autoreis wel haalbaar is met kinderen, zeggen wij in elk geval: gewoon doen! Een paar tips.  

1. Voorbereiding is alles

Het helpt natuurlijk als kinderen weten wat hen te wachten staat. Als je op voorhand alleen focust op “We gaan lekker op vakantie naar Spanje, en daar kan je superleuk zwemmen in het zwembad” maar doodleuk vergeet te vertellen dat ze wél eerst een hele dag in de auto moeten zitten, dan kunnen die kindertjes al eens in opstand komen. Hoe zou je zelf zijn? Benadruk dus dat jullie lang zullen moeten rijden (“ja, echt de héle dag in de auto!”), zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

Ook de nodige mentale voorbereiding voor jezelf kan handig zijn. Er zal allicht wel eens gezaagd worden, de kans is groot dat er vroeg of laat gekibbeld zal worden op de achterbank, … Stel je daar op in, dan kan het alleen maar meevallen :-).

2. Schermpjes

Normaal gesproken ben ik geen voorstander van schermpjes all day long. We hebben dan ook duidelijke afspraken over wanneer er televisie mag gekeken worden of met de Switch mag gespeeld worden. Maar voor één keertje gooien we die afspraken overboord. Laat ons eerlijk zijn, bij een lange vlucht op het vliegtuig zijn we ook blij met de afleiding van een leuke film om de tijd sneller voorbij te laten gaan, toch?

En dus installeren we iPad-houders in de auto en kunnen ze filmpjes bekijken en spelletjes spelen à gogo wanneer we op reis vertrekken. Mét koptelefoon weliswaar – laat dat alvast een tip zijn om mee te nemen, een mens wordt niet bepaald gelukkig / ontspannen van urenlang te luisteren naar slecht gedubde filmpjes of vervelende stemmetjes ;-).

Voor wie Netflix heeft: via de app kan je filmpjes tijdelijk downloaden op je tablet. Daarnaast zijn er ook tal van spelletjes waarbij je geen internet nodig hebt.

3. Music maestro

Investeer op voorhand wat tijd in een toffe playlist, bijvoorbeeld via Spotify. Elk gezinslid kiest pakweg 20-30 liedjes uit, zodat je toch voor een paar uur zoet bent en niet om het halfuur naar hetzelfde nummer moet luisteren. Rest er je bij vertrek alleen nog op Shuffle te klikken et voila. Geen gezeur, want iedereen weet dat zijn / haar favoriete liedjes vroeg of laat aan de beurt komen.

Niets zo leuk trouwens als met zijn allen meebrullen met een vrolijk liedje, ben je al meteen toffe vakantieherinneringen aan het maken ;-). En als je later die nummers uit je reis-playlist terughoort, zal je automatisch terug gekatapulteerd worden naar die zalige tijd. Mooi meegenomen!

4. Lekker hapje

Niets zo efficiënt als een lekker hapje tussendoor. Met kinderen zorg je er best voor dat je al-tijd gewapend met een ruime voorraad, want je wil niet in de file terechtkomen met een bende dorstige/hongerige kindertjes. Drinkfles bij de hand (en een grote fles water als reserve), wat fruit of rozijntjes, droge koekjes, een picknick voor onderweg … Vermijd wel chocolade en consoorten, het is nu ook weer niet de bedoeling dat alles en iedereen plakt.

Bij ons is het ook traditie om voor vertrek samen snoepjes te gaan kiezen in de winkel. Heel handig ook om gezaag onderweg te vermijden: ‘als je het komende halfuur flink bent, dan mag je daarna een snoepje!’ ;-).

5. Pauzes inlassen

Hou regelmatig halt, zodat iedereen even de beentjes kan strekken en naar het toilet kan. En als het even lukt: laat de kinderen dan even rondcrossen en hun energie kwijtspelen. Er zijn heel wat parkings langs de autosnelweg waar je bijvoorbeeld een speelpleintje vindt: ideaal om de kinderen even ‘uit te laten’ ;-).

6. Verrassingen tussendoor

Ook ideaal om de kinderen blij en tevreden te houden: ik voorzie een paar kleine cadeau’tjes / verrassingen voor onderweg. Winkels als de Action of het Kruidvat zijn ideaal daarvoor. Als we na een paar uur dan even halthouden, vinden ze dan plots iets leuks op hun stoel als ze weer willen instappen. Een (zoek)boekje, wat speelfiguurtjes, een reisspelletje, … Kindjes blij, weer wat extra entertainment om hen onderweg bezig te houden, … Ideaal!

7. Autospelletjes

Wanneer de acute verveling toeslaat, is dat het signaal om spelletjes te beginnen spelen. Zo kan je op voorhand een ‘autobingo’ in elkaar knutselen, waarbij ze op zoek moeten naar bepaalde items zoals een caravan, een gele auto, een McDonalds, … Of je speelt een woordspelletje (denk maar aan de klassieker ‘slang’) of haalt een reisspelletje boven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een potje Uno op de achterbank?

8. Abonnement tol

Deze tip heeft niet meteen iets met kinderen te maken, maar zorgt er wél voor dat de rit vlotter verloopt. Door een abonnement te nemen op tolwegen en zo’n ‘bakje’ aan de voorruit te hangen, kan je heel wat fileleed uitsparen. Vaak staat er een lange wachtrij aan de ‘péage’ die je met je abonnement vrolijk voorbij kan zoeven door gebruik te maken van de voorbehouden rij. Superhandig! Er zijn verschillende abonnementen, wij hebben er eentje van Bip&Go (gekocht via VAB), die zowel in Frankrijk als Spanje kan gebruikt worden.

Goeie reis! 

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselleBlogt.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes