5232fi.jpg

De lenteschoonmaak: 10 tips!

11/03/2024

De dagen worden stilaan langer. Hier en daar vormen zich vogelnestjes en komen de eerste bloemen boven de grond. De lente is overduidelijk weer in het land. Meteen ook het ideale moment om aan de lenteschoonmaak te beginnen.

Vooraleer je halsoverkop het volledige huis overhoop haalt (en halverwege onvermijdelijk de moed weer verliest) geef ik je graag een stappenplan mee om snel en efficiënt aan de slag te kunnen.

Het allerbelangrijkste: maak een lijstje! Het klinkt misschien nutteloos, maar een overzichtelijke en geslaagde lenteschoonmaak start je met pen en papier. Hiermee ga je het hele huis door en noteer je voor elke ruimte de te ondernemen acties. Op deze manier heb je op voorhand al een duidelijk beeld van het project waaraan je begint.

Tien tips

Tip 1: Doe 1 kamer of zone per keer. Zo voorkom je dingen niet af te werken. De voldoening van die ene volledig afgewerkte kamer te zien zal je aanzetten om aan een nieuwe te starten.

Tip 2: Werk van boven naar onder en van binnen naar buiten. Zo voorkom je dat je terug vuilmaakt wat al proper is.

Tip 3: Vergeet niet dat ook het plafond en de muren eens een grondige afstof- en afwasbeurt kunnen gebruiken.

Tip 4: Voorzie op je lijstje een kolom waarin je noteert welk gereedschap of schoonmaakproduct je nodig hebt voor die ruimte. Zo heb je op het moment dat je effectief start alles direct bij de hand en heb je ook geen excuus om iets niet af te werken.

Tip 5: Stof afdoen, dan stofzuigen en dan dweilen. Dat is de goede volgorde!

Tip 6: Kleine reparaties doe je best direct. Zo voorkom je dat ze zich opstapelen en je plots uren bezig bent met een heleboel kleine klusjes.

Tip 7: Combineren is de gouden regel, niet multitasken. Terwijl de was draait kan je gerust al even de badkamer beginnen opruimen.

Tip 8: Maak groepen of hoopjes van dingen die je moet opruimen en die naar dezelfde plek in huis moeten. Zo voorkom je dat je 10 keer heen en weer moet lopen in plaats van maar een keer.

Tip 9: Voorzie in elke ruimte een donkere vuilzak of doos zodat je dingen die weg mogen daar direct in kunt gooien en ze dus uit je zicht zijn. Dit voorkomt dat jij of een huisgenoot dingen toch nog terug in de kast gaan zetten.

Tip 10: Beloon jezelf regelmatig tussendoor! Je bent een mooi werk aan het leveren en dit verdient naast een schouderklopje soms ook wel eens een extraatje.

Wens je nog meer opruimtips? Volg dan zeker de Facebookgroep 365x opruimen!

Veel succes !

Tina Favache, Opruimcoach en Auteur Mijn Opruimboek

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes