EHBK: Wat kan je doen als je kind regelmatig last heeft van nachtmerries?
Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij kinderen (met dowloadbare pdf). In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.
Rust en regelmaat
Vermijd drukte en overvolle agenda’s. Als dat een keer niet lukt, probeer dan ’s avonds samen op een rustige manier de dag even te overlopen. Benadruk vooral wat je kind het allerleukste vond. Zorg voor een slaapritueel in een ontspannen sfeer.
Creëer geen extra angsten
Lees enkel vrolijke en luchtige boekjes voor, geschikt voor de leeftijd van je kind. Vermijd verhalen met stoute stiefmoeders, heksen, spoken of monsters.
Kijk zeker niet onder het bed om je kind gerust te stellen dat er geen spook of monster te zien is. Zo bevestig je dat spoken juist wel bestaan.
Zet niet te veel spulletjes in de slaapkamer. Een kapstok met kleren eraan kan met een beetje verbeelding al snel op een spook lijken.
Zorg voor veiligheid en geborgenheid
Wuif de angst niet weg en word niet boos.
Laat een klein lichtje branden als dit je kind rustig maakt.
Maak samen een ‘dromenvanger’ en hang hem boven het bed.
Knuffel en troost je kind wanneer het erom vraagt.
Blijf rustig en positief
Neem je kind niet bij jou in bed wanneer het angstig wakker wordt, maar leg het steeds terug in zijn eigen bed.
Ga samen rustig naar de slaapkamer van je kind, stel het gerust en maak duidelijk dat het maar een nare droom was.
Blijf positief. Zeg dat je het heel flink en lief zou vinden als je lieve schat de oogjes dicht zou doen en weer zou gaan slapen.
Zoek naar een manier om met de angst om te gaan
Laat je kind overdag vertellen over de nachtmerries. Vaak zijn het steeds dezelfde dromen die terugkomen. Door er regelmatig over te laten vertellen, neemt de angst af. ’s Nachts komt de droom dan ook als minder angstaanjagend over.
Als je kind oud genoeg is, kun je overdag samen een leuk einde voor de droom verzinnen.
Naar de dokter?
Is je kind te angstig, raakt het oververmoeid, was het getuige van een traumatische gebeurtenis of kan het bepaalde gebeurtenissen zoals een overlijden maar niet plaatsen, vraag dan raad aan je arts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een kinderpsycholoog.
Meer weten?
De Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ is onmisbaar voor elk gezin. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen? Hoe plak je een pleister op die moeilijke plek? Hoe reanimeer je een baby? Alles wordt uitgelegd aan de hand van video's, een podcast en een dowloadbare pdf.
Boek in de kijker
Het boek ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ is een onmisbaar naslagwerk voor elk gezin. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen? Hoe plak je een pleister op die moeilijke plek? Hoe reanimeer je een baby? Alles wordt uitgelegd aan de hand van handige illustraties en icoontjes.
Het boek, één van de bestsellers van Mama Baas, werd volledig geüpdatet en in een nieuw jasje gestoken.