7552fi.jpg

7 dingen die je kwijtraakt als je zwanger bent (maar terugkrijgt)

21/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je zwanger bent, verandert er heel wat. Vooral aan je lichaam. Duuh. Je krijgt er wat bij: een wondertje in je buik en een beetje extra kilo’s. Maar je ‘verliest’ ook een aantal zaken. Geen nood, je verliest ze maar tijdelijk, de meesten komen normaal gezien wel terug.

Bye bye!

1.    Je geheugen

De eerste die komt beweren datzwangerschapsdementie een fabeltje is … Het is zo echt als maar kan zijn! Je hebt de wetenschap aan je kant, want onderzoek bewijst dat een zwangerschap een effect heeft op de werking van je geheugen. En dat is – voor de verandering – te danken aan die veranderende hormonenhuishouding.

Wen er dus aan dat je enkele maanden of een jaar – ja, ook na de bevalling blijft het even hangen – koffie zet zonder een capsule in de machine te steken. Of lekker in de zetel hangt, terwijl je vriendin met wie je had afgesproken belt om te vragen waar je blijft.

 

2.    Je lichaam

Je lichaam is niet langer hoe het was. Logisch. Een baby 9 maanden lang dragen en op de wereld zetten: dat doet wat met een mamalijf. En striemen horen daar al eens bij.

Striemen zijn nogal geniepigaards. Ze kondigen hun komst niet echt aan en zijn er vaak erg plots. Ze duiken vaak op vanaf de 4de maand van een zwangerschap, maar je huid is het fragielst is tijdens de 7de-8stemaand. Net daarom is het zo belangrijk om ze voor te zijn. Ze voorkomen, vooral tijdens een zwangerschap, is nodig.

Spijtig genoeg verdwijnen die striemen niet vanzelf. Zonder behandeling worden ze niet beter. Ze verdwijnen ook nooit vanzelf. De kleur kan wel verbleken, maar hun lengte en breedte behouden ze. Maar met de juistebehandeling, bijvoorbeeld met het Phytolastil Corrigerend Concentraat, zie je na enkele weken al dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen.

Laten we striemen vanaf nu dan ook gewoon ‘tiger stripes’ noemen. Afgesproken? Dat dekt veel meer de lading. Want dat ben je, mama. Een tijger!

 

3.    Je enkels

Zwanger zijn … dat wil vaak ook zeggen dat je vocht vasthoudt. De ene al wat meer dan de andere. Maar je kan er vrij zeker van zijn dat je voor bepaalde tijd afscheid moet nemen van je enkels.

Je been gaat gewoon over in een voet. Vergeet die stijlvolle hakken maar. Zelfs een mooi sandaaltje in de zomer wordt moeilijk. Embrace je olifantenpoten.

 

4.    Water

Het is alsof iemand constant op je blaas zit te duwen. Oh wacht even, niet ‘alsof’. Het ís gewoon zo! Dus je ziet het toilet tijdens een zwangerschap net iets meer dan gemiddeld.

Hydrateren, hydrateren, dat is de boodschap. Drink voldoende water, zeker op warmere zomerdagen. Toegegeven, je wil dat soms liever niet – je moet zo al om de 5 minuten plassen – maar het is zo belangrijk.

Vergeet ook je huid niet. Zwanger zijn = smeren. Het houdt de huid soepel en is vooral belangrijk tegen striemen. Tijdens en na je zwangerschap die buik zo goed mogelijk insmeren, is de enige manier om striemen te voorkomen of te verminderen. Zeker doen dus!

 

5.    Emotionele (zelf)beheersing

Geduld? Vergeet het! Even te lang moeten aanschuiven aan de kassa in de supermarkt: wat scheelt er met de mensen dat ze je je dat durven aandoen? En kan die persoon voor je anders nóg trager zijn boodschappen inladen? Serieus zeg. Ja kijk, nu moet je naar het toilet. Bedankt hoor.

En ja, je moet wenen terwijl je dit magazine leest. Tranen met tuiten. Sommige foto’s hebben nu eenmaal dat effect. En natuurdocumentaires zijn ‘tear jerkers’, ja. Je kan er ook niet aan doen. Dat niemant trouwens een opmerking durft te maken over die stemming. Je zou weleens een tikkeltje kwader kunnen worden dan normaal. 

 

6.    Een normale eetlust

Ofwel keert je maag binnenstebuiten bij alles wat te maken heeft met eten en drinken, ofwel heb je zin om de gekste dingen naar binnen te spelen. Als het kan dan nog even samen en in grote hoeveelheden. Tja, over enkele maanden herstelt je eetpatroon zich. Even … euh … doorbijten zeker?

 

7.    Je elegantie

Een zwangere vrouw stráált! Die gloed. Yeah right … Die laatste weken is er van elegantie nog maar weinig sprake. Je voelt je gi-gan-tisch! Je schoenen deftig aantrekken – zonder hulp – of de trap oplopen zonder boven te komen alsof je net 3 uur gesport hebt? Nee, dat zit er dus niet in.

Maar weet je wat, die elegantie kan je in die laatste weken eigenlijk ook geen bal meer schelen. Terecht zeg, er groeit een mensje in jou. En ze is ook gewoon even out of office. Ze is er over een paar maanden weer. 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Laboratoires LieracMeer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes