6975fi.jpg

Hierop let je het best als je zwanger wil worden

9/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

 

Eens je beslist hebt dat je een gezinnetje wil of je bestaande kroost wil uitbreiden, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Soms is wat geduld wel nodig, maar er zijn zeker een aantal zaken waarop je kan letten en zelf kan doen om een gezonde zwangerschap te bespoedigen.

 

1. Foliumzuur: start er op tijd mee

Foliumzuur is je trouwe bondgenoot eens je zwanger bent. Maar wist je dat je eigenlijk het best al start met een dagelijks supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Start, nog vóór je zwanger bent? Vanaf wanneer dan? 4 weken voor je stopt met je contraceptie. Zo leg je al een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Hamsteren zo je wil :-).

Waarom is dat foliumzuur zo belangrijk? Voor een gezonde zwangerschap en een prima groei van je baby. Het ondersteunt de groei van vrouwelijk weefsel tijdens de zwangerschap, het helpt bij de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten.

Met de inname van foliumzuur verhoog je je folaatstatus. Een lage folaatstatus als je zwanger bent, is een risicofactor voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bij je foetus die zich volop aan het ontwikkelen is (zoals bijvoorbeeld een baby met een open ruggetje - spina bifida).

Wist je dat 1 op de 2 vrouwen (!) te laat start met foliumzuur?Juist, de helft. Vraag op tijd raad aan je (huis)dokter of apotheker als je aan een kindje denkt. Meer weten over foliumzuur? Check https://www.gezondezwangerschap.be voor tips en informatie.

2. Wanneer ben je vruchtbaar?

Ken jij de dagen waarop je vruchtbaar bent? Want om zwanger te worden, heb je dat ene eitje nodig. Wanneer vindt je eisprong nu precies plaats? Heb je een regelmatige menstruele cyclus – gemiddeld duurt die 28 dagen? Dan is er weinig twijfel: de eisprong vindt plaats 12 tot 16 dagen voor de eerste dag van je volgende maandstonden. Een handig hulpmiddel om te checken wanneer je vruchtbaar bent: onze ovulatietool.

Enkele signalen waarop je kan letten:

  • Lichte pijn of soms bloeding: ongeveer 1 op de 5 vrouwen voelt op die manier haar eisprong.
  • Sommige vrouwen voelen het aan gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel of een groter hongergevoel (laat maar komen dat eten!).
  • Check je baarmoederhalsslijm: in het begin van je cyclus is dat eerder dik, wit en plakkerig, maar rond je vruchtbare periode wordt het doorzichtig en helder.
  • Een ovulatietestis een handig middeltje om te weten of je vruchtbaar bent. Die spoort in je urine het hormoon op dat de eisprong uitlokt. Maar je kan het ook zelf ‘testen’, heel eenvoudig en goedkoop zelfs. Meet ’s ochtends voor je opstaat je temperatuur en schrijf die op. Als je dat een hele cyclus doet, zal je zien dat je temperatuur in de 2de helft van de cyclus – na de ovulatie – 0,3 tot 0,5 graden hoger ligt. Dat komt door de werking van het hormoon progesteron, dat dient om een eventuele zwangerschap in stand te houden.

3. Elke dag seks dan?

We kennen er enkelen die een gat in de lucht zullen springen :-), maar … als je regelmatig – om de 2 tot 3 dagen – gemeenschap hebt, vanaf 4 dagen voor tot 2 dagen na de verwachte eisprong, zullen er in goed baarmoederhalsslijm altijd wel beweeglijke zaadcellen zitten die de eicel kunnen bevruchten. Koppels die minder dan 1 keer per week vrijen, hebben minder kans op een zwangerschap (16 % op 6 maanden tijd) dan koppels die regelmatig seks hebben (ongeveer 50 % op 6 maanden tijd).

Maar wat als je dat allemaal doet en het lukt niet? Een gouden raad: vooral niet te vlug panikeren. Als er geen grote onderliggende problemen zijn – en dat is meestal wel het geval – en je regelmatig seks hebt, dan bestaat er per cyclus ongeveer 1 kans op 3-4 dat je zwanger wordt. Blijven gaan dus :-).

4. Bezoekje aan de gynaecoloog

Een zwangerschap is een rollercoaster en een heel nieuw gegeven voor je lichaam. Op voorhand al eens naar de gynaecoloog gaan om een aantal zaken te laten checken, kan zeker geen kwaad.

Wat kijkt een gynaecoloog zoal na tijdens een vooronderzoek?

  • Je gewicht, bloeddruk en algemeneconditie. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.
  • Je vaccinatiestatus. Ben je bijvoorbeeld niet beschermd tegen rodehond (rubulla), dan word je het best gevaccineerd. Het lijkt een banale kinderziekte, maar als je het oploopt tijdens de eerste 4 maanden van je zwangerschap, kan het leiden tot afwijkingen bij je kindje.
  • Of je immuun bent voor toxoplasmose. Is dat niet zo, dan kan je wel enkele eenvoudige maatregelen nemen om de infectieziekte niet op te lopen. En hetzelfde geldt voor CMV (cytomegalovirus).

5. Gezond, gezonder, gezondst leven

De natuur heb je niet in de hand natuurlijk. Bij de ene lukt het meteen om zwanger te worden, de andere moet langer geduld oefenen. 

Er zijn wel een aantal algemene zaken die je van tevoren kan doen om je kansen te verhogen. En die komen erop neer dat je zo gezond mogelijk leeft.

  • Groenten en fruit? Bring them on! Al die gezonde vitamines en mineralen heeft je lichaam nodig. En variatie, evenwicht en regelmaat in je eetpatroon zijn je leidraad.
  • Toxische stoffen? Niet goed! Dus stop met roken, vermijd alcohol zoveel mogelijk en neem zeker geen drugs. Vergeet niet dat je de eerste weken van je zwangerschap nog niet weet dat je zwanger bent.
  • Beweeg voldoende – een topexcuus om die trendy sportoutfits in huis te halen, zonder dat je partner er opmerkingen over kan maken. Graag gedaan hoor.
  • Vermijd zoveel mogelijk (aanhoudende) stress. Niet makkelijk in de huidige ratrace, we know… maar haal zoveel mogelijk stressfactoren uit je leven.
  • Let op je gewicht en probeer zoveel mogelijk op je streefgewicht te blijven.
  • Bescherm je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Inspiratie en advies

Neem een kijkje in onze boekenkast! Als je aan kindjes wil beginnen, is ‘Zwanger worden. Alles wat je moet weten over je kinderwens’ een absolute aanrader. Een compleet basisboek over zwanger worden, van de natuurlijke bevruchting tot vruchtbaarheidsproblemen, geschreven door fertiliteitsexpert prof. Dr. Petra De Sutter (UZ Gent) en Mama Baas. Alles over hoe je op een natuurlijke manier zwanger worden, hoe je de natuur een handje kan helpen en welke medische begeleiding je eventueel kan opstarten.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KelaPharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.