6248fi.jpg

Is je kind hoogsensitief?

25/04/2023

Je hoort er tegenwoordig steeds vaker over spreken: hoogsensitiviteit. Maar wat is dat nu eigenlijk, hoogsensitiviteit? Hoe weet je of je kind hoogsensitief is? En hoe kan je daar dan het beste mee omgaan als ouder? We zetten even wat info op een rijtje.

Persoonlijkheidskenmerk

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat voorkomt bij 1 op 5 kinderen. Kinderen die hoogsensitief zijn vangen meer prikkels en subtiele signalen op dan het gemiddelde kind. Ze verwerken alles wat binnenkomt dieper. En omdat onze prestatiegerichte, snelle en veeleisende informatiemaatschappij voor meer stress zorgt, raken hoogsensitieve kinderen steeds sterker overprikkeld.

Hoogsensitiviteit is niet zo gemakkelijk te detecteren. Heb je het vermoeden dat jouw kind hoogsensitief is? Dan kan je op de website van HSP Vlaanderen een test doen om te achterhalen of dat zo is.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoogsensitiviteit een persoonlijkheidskenmerk is en geen ziekte of stoornis. Daarom kunnen we ook niet spreken van een ‘diagnose’, eerder van een vaststelling. Hoogsensitiviteit wordt weleens verward met autisme en/of ADHD, waar jammer genoeg een groter negatief stigma aan kleeft. Er zijn misschien wel gelijkenissen met autisme of ADHD, denk maar aan een sterke nood aan structuur, maar de oorzaak daarvoor is anders en dus ook de aanpak.

Positieve eigenschappen

Hoogsensitiviteit is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Integendeel, hoogsensitieve kinderen hebben heel wat positieve eigenschappen. Zo zijn ze heel empathisch, zijn ze creatief, hebben ze een levendige fantasie, kunnen ze diep ontroerd zijn en hebben ze een rijke innerlijke belevingswereld. Bovendien is hun verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel sterk ontwikkeld.

Hoogsensitiviteit hoeft dus zeker niet iets negatiefs te impliceren. Hoogsensitieve kinderen die worden opgevoed in een omgeving waarbij er begrip en ruimte is voor hun emoties en die kunnen rekenen op een goeie omkadering, zullen net opgroeien tot weerbare volwassenen die durven te vertrouwen op hun talenten.

Tips voor ouders

Hoe kan je als ouder je hoogsensitieve kind zo goed mogelijk bijstaan en begeleiden?

  • Sta open voor emoties en gevoelens en wijs deze niet af door dingen te zeggen als “Daar hoef je toch helemaal niet voor te huilen”. Wees begripvol.
  • Benader je kind op een positieve manier.
  • Geef je kind veel complimentjes.
  • Kijk naar de inzet van je kind.
  • Ga voluit voor de talenten.
  • Probeer bij negatief gedrag te achterhalen wat er achter dat gedrag schuilgaat.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

Cover Mijn kind is hoogsensitief

Hoe uit hoogsensitiviteit bij kinderen zich? Hoe ga je ermee om, thuis en op school? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen onder meer hoe je het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf