3753fi.jpg

Vraag/antwoord: Is het normaal dat ik last heb van pijnlijke gewrichten na de zwangerschap?

22/01/2019

Sinds ik bevallen ben, heb ik ontzettend veel pijn in mijn gewrichten, vooral in mijn knieën. Of het eerder mijn pezen zijn dan wel mijn gewrichten laat ik in het midden. Ik vroeg me gewoon af of dit een onderdeel is van het ontzwangeren en of er nog vrouwen zijn met dit kwaaltje?

Antwoord: pijnlijke gewrichten komen vaker voor dan we denken

Pijnlijke gewrichten na een geboorte komen inderdaad meer voor dan we denken. Zijn we tijdens de zwangerschap attent voor elke klacht, dan verzwakt die aandacht (onterecht) na de geboorte. Dikwijls is het ook voor jonge moeders zo druk, dat ze het ‘erbij’ nemen als iets dat vervelend is, en overspoeld door het geluk dat hun baby hen schenkt, gerelativeerd wordt.

Tijdens de zwangerschap worden alle gewrichten onder invloed van het hormoon ‘relaxine’ lakser. Dit is ook nodig om het mogelijk te maken dat een dikwijls toch al stevige baby doorheen een relatief nauw bekkenkanaal geboren kan worden.

Ook na de zwangerschap blijven de gewrichten nog geruime tijd zwakker. Samen met wat overgewicht, het aannemen van onnatuurlijke houdingen bij bijvoorbeeld het voeden van de baby en een extra belasting bij het dragen kan dit relatief vaak aanleiding geven tot pijnlijke en soms ook krakende gewrichten. Niet verwonderlijk dat sommige mama’s al eens zeggen dat ze zich precies tien jaar ouder voelen. Gelukkig gaat het over, al kan de last 1 tot 6 maanden duren.

Wat kun je aan die pijnlijke gewrichten na de zwangerschap doen?

Bereid je enerzijds voor de zwangerschap voor, door fit en scherp te staan.

Forceer je anderzijds niet na de bevalling, maar neem de tijd. Vermijd in het begin extreme oefeningen en stretching. Geef je ligamenten de tijd progressief terug wat te krimpen (het kan tot een half jaar duren eer ze hun oorspronkelijke lengte terugvinden), laat je helpen door een kinesitherapeut met tonifiërende oefeningen, zwem en neem warme baden, let op je houding en tracht zo snel mogelijk terug op je gewicht van voor de zwangerschap te zitten.

Had je voor de zwangerschap al pijn, een pijn die beterde tijdens de zwangerschap, dan kan men aan een reumatische aandoening denken. Dergelijke aandoeningen hebben immers onder invloed van de zwangerschapshormonen de neiging om te verbeteren tijdens de zwangerschap, maar kunnen nadien opflakkeren.