Jongens op grasplein

Hoogsensitieve superkracht: empathie

22/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoogsensitiviteit is een kracht die ervoor zorgt dat iemand anderen heel goed kan aanvoelen en zich sterk kan inleven in anderen. Een extra paar ‘voelsprieten’, als het ware. Maar hoe komt het nu dat hoogsensitieve mensen alles zo intens meemaken?

Wat zit erachter?

Hoogsensitieve kinderen voelen heel goed aan hoe iemand zich voelt of welke stemming ergens heerst. Ze hebben een sterk inlevingsvermogen. Wanneer ze bijvoorbeeld in de buurt zijn van mensen die verdriet ervaren, wanneer ze naar een film kijken waarin anderen gekwetst worden, wanneer hun vrienden of ouders ruzie hebben, wanneer hun nichtje blij is met een cadeau dat ze gegeven hebben.

Zij zijn dan ook altijd verdrietig, gekwetst, boos of blij. Deze sterke empathie kan wetenschappelijk verklaard worden. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor empathie zijn bij hoogsensitieve kinderen extra actief.

Deze kinderen zouden bovendien meer spiegelneuronen hebben, die ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld in een gesprek met iemand heel onbewust gelaatsuitdrukkingen of een manier van doen gaan imiteren. Zo ontstaat er automatisch een band en leeft het hoogsensitieve kind zich in de ander in. Iemands gevoelens en manier van doen worden weerspiegeld in het hoofd van de kinderen.

Doordat hoogsensitieve kinderen empathisch zijn, hebben ze vaak ook snel inzicht in hoe ze mensen kunnen helpen en kunnen ze mensen goed en snel inschatten. Het is hierbij wel heel belangrijk dat ze hun eigen gevoelens kunnen onderscheiden van deze van een ander.

Het mag niet zo zijn dat ze zelf verdrietig of boos worden wanneer ze in het bijzijn van anderen die deze gevoelens ervaren. De kans is groot dat ze zichzelf dan verliezen.

Je kunnen inleven in een ander is een enorm talent, wanneer je daarnaast ook echt bij jezelf kunt blijven. Het is belangrijk dat we dit aan onze kinderen leren.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes