Boze jongen gooit gerief van bureau

Ik doe het niet, tenzij ik het perfect kan!

21/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Ik kan pas iets doen, als er 100% kans is dat het goed gaat, anders wil ik niet.’ Een bekende zin voor ouders van kinderen met faalangst en perfectionisme. Ook bij hoogsensitiviteit is dit kenmerk aanwezig, wat het aanleren en opnemen van nieuwe zaken soms wat kan bemoeilijken.

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

Wat zit erachter?

Hoogsensitieve kinderen ‘stoppen’ en ‘checken’ niet alleen. Ze gaan pas over tot actie wanneer ze vinden dat ze de ‘optimale’ optie gevonden hebben. het zijn vaak kinderen die de lat voor zichzelf hoog leggen, omdat ze het zo goed willen doen.

Ze zien heel veel mogelijkheden, omdat ze zoveel links kunnen leggen. Dit hoeft geen probleem te zijn. Het is net fijn wanneer iemand het goed wil doen. Het wordt alleen een probleem wanneer kinderen hierdoor angst gaan ervaren.

Soms mondt dit uit in een lichte vorm van faalangst – ‘Doe ik het goed genoeg?’ – maar die kan na verloop van tijd uitgroeien tot echte faalangst of zelfs angststoornissen. Faalangst kan ervoor zorgen dat kinderen altijd ‘perfect’ willen zijn, maar ook dat kinderen gaan blokkeren, omdat ze denken dat het toch nooit zal zijn zoals ze het in hun hoofd hebben.

Ook bestaat de mogelijkheid dat ze onderpresteren. Dan weten ze tenminste zeker dat ze niet worden beoordeeld om wat ze echt kunnen. Ze vermijden op die manier kritiek. Een andere reden waarom hoogsensitieve kinderen soms neigen naar perfectionisme en (faal)angst ervaren, is omdat ze geaccepteerd willen worden.

Wanneer een kind denkt dat anderen het niet leuk vinden, kan het zijn dat het er alles aan wil doen om wel die bevestiging te krijgen. Perfect willen zijn, is een van de strategieën om wel aanvaard te worden. Wanneer je zorgt dat je perfect presteert op school, er alles aan doet om de beste te zijn in je hobby’s, zien mensen je wel ineens, vinden mensen je wel oké.

Dit is een heel grote valkuil. Vroeg of laat kun je dit niet meer volhouden, want deze strategie zorgt voor enorm veel stress, die je niet je hele leven lang kunt blijven dragen. Dit vraagt veel energie. Dit heeft allemaal een grote impact op het zelfvertrouwen van kinderen. Ze leren maskers opzetten, maar vanbinnen zijn ze heel bang.

Het is belangrijk om te benadrukken dat perfectionisme en faalangst niet typisch zijn voor hoogsensitieve kinderen, maar vaak pas aan de oppervlakte komen wanneer hun hoogsensitieve eigenschap niet wordt (h)erkend.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Boek in de kijker

3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.