8141fi.jpg

Tafelen met hoogsensitieve kinderen: 9 tips

17/10/2023

Als je met hoogsensitieve kinderen aan tafel zit, is de kans groot dat het een stressvolle bedoening wordt (en je eigen eten je dus ook een stuk minder goed smaakt). Hoogsensitieve kinderen zijn vaak tergend traag, eten niet alles op of zitten niet stil aan tafel. Het voelt voor ouders soms als een strijd: je wilt gezellig samen aan tafel zitten én je probeert je kind te laten eten. In dit geval: pick your battles. Je zult niet alles in een keer kunnen oplossen, maar hopelijk helpen de volgende tips je al een eind op weg.

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

  1. Start de maaltijd nooit met een te lege maag. Kinderen eten veel beter als ze een tijdje voor het eten nog een (gezonde) snack hebben gegeten.
  2. Geef je kind voor de maaltijd iets te proeven: een stukje wortel als je wortelpuree maakt, een schijfje komkommer of een tomaatje als jullie een salade eten. Dat smaakt (soms) naar meer.
  3. Wil je echt dat je kind op zijn stoel blijft zitten tijdens het eten? Weet dan dat die drang om rond te lopen te maken kan hebben met motorische onderprikkeling. Het kan dan helpen om een elastiek te spannen tussen de stoelpoten. Daar kan je kind dan tijdens het eten wat mee spelen zonder dat hij de anderen daarmee stoort.
  4. Samen koken helpt ook. Als je tijd en zin hebt, tenminste. Op elke leeftijd kan je kind meehelpen in de keuken: groenten wassen, roeren, spaghetti in de pan doen of helpen snijden. Vaak willen kinderen wel proeven als ze aan een gerecht mochten meewerken.
  5. Laat je kind zelf opscheppen. Zo bepaalt het zelf wat het eet en wat niet. Forceer je kind niet om iets te proeven: in het beste geval vindt je kind het lekker, in het slechtste geval zit het te kokhalzen aan tafel.
  6. Stel samen een weekmenu op. Kies een rustig moment en laat jullie inspireren door kookboeken en websites.Bekijk wat haalbaar is in een drukke (werk)week. Spreek af dat je kind proeft van alle gerechten die jullie samen uitkozen.
  7. Pin de gerechten van het weekmenu niet vast aan een bepaalde dag. Heb je een avond wat meer tijd, kies dan voor een gerecht dat wat meer tijd vraagt. Of laat je kind elke dag kiezen uit jullie samen gekozen menu’s.
  8. Maak samen met je kind afspraken over het eten. Julie willen allebei hetzelfde: een fijne tijd aan tafel. Geen boze papa of mama, geen gezeur of gehuil zijn sowieso al beloningen voor een hoogsensitief kind. Klassieke beloningen met stickers of schema’s werken vaak niet, omdat het kind er het nut niet van inziet of er geen voordeel uit haalt.
  9. Lukt het niet om gemaakte afspraken na te leven? Neem ze samen met je kind nog eens door en pas aan waar het kan.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast of een downloadbare PDF.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

hoogsensitief ouderschap

In het boek ‘Hoogsensitief ouderschap / Zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans’ lees je hoe je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf kan blijven zorgen. Auteur Bieke Geenen laat je kennismaken met negen triggers die hoogsensitieve mensen uit evenwicht kunnen brengen. Ze geeft je heel wat concrete handvatten mee om op een andere manier met je eigen hoogsensitiviteit en die van je kind om te gaan, zodat jullie elkaar beter leren begrijpen en sneller weer rust vinden in jullie gezin.