5942fi.jpg

Succesfactoren bij het opvoeden van een hoogsensitief kind

23/05/2023

Het opvoeden van een hoogsensitief kind vraagt heel wat van ouders. Hét hoogsensitieve kind bestaat niet, dus er zijn ook geen kant-en-klare tips die voor elke ouder met een hoogsensitief kind werken. Echter zijn er wel een aantal gemeenschappelijke succesfactoren in de opvoeding van een hoogsensitief kind. Het belang van een sensitieve opvoeding zorgt ervoor dat je hoogsensitiviteit binnen het gezin in goede banen kan leiden.

Rust is essentieel

Kinderen die hoogsensitief zijn nemen veel prikkels op. Deze komen binnen en worden intens verwerkt. Het vraagt veel energie van je kind om de prikkels, die ongefilterd binnenstromen, te verwerken. Rust is essentieel om ‘op adem’ te komen. Ruimte voor rust geeft je kind de kracht om de volgende dag opnieuw de rollercoaster aan indrukken te kunnen trotseren.

Hoogsensitieve personen beleven als het ware alles in ‘high-definition’. Prikkels zijn overal. Op elk moment van de dag moeten ze prikkels (bijvoorbeeld licht, smaak, geuren, vormen en geluiden) trotseren.

Wanneer je kind de tijd krijgt die het nodig heeft, vindt het rust. De tijd durven en kunnen nemen is een opgave in deze jachtige samenleving vol prikkels. Door het goede voorbeeld te geven en op de pauzeknop te durven drukken, krijg je de kans om naar de kwaliteiten van je kind te kijken. Je kind leert zo dat stilstaan mag.

Observeer en leer: wat zijn de elementen die je kind overprikkeld maken? Zijn ze vermijdbaar of kan je aan je hoogsensitieve kind aanleren om een situatie de volgende keer op een andere manier aan te pakken? Wat kan je doen om je kind voor te bereiden?

Eerlijk duurt het langst

Hoogsensitieve kinderen zijn zeer opmerkzaam en voelen snel aan wanneer iemand oneerlijk behandeld wordt. Ervaren ze een situatie als onrechtvaardig, dan kunnen ze dit soms niet goed plaatsen en reageren hier sterk op. Ze kunnen moeilijk omgaan met deze onrechtvaardigheid. Ze hechten veel waarde aan relaties met mensen (vrienden, ouders, enzovoort). Ze willen graag eerlijk en echt behandeld worden en ze voelen heel snel aan wanneer dit niet het geval is.

Wees oprecht en echt in je zijn en handelen. Authentiek en echt zijn, het lijkt allemaal zo evident, maar is het niet. We zijn zelf in ons leven door zoveel gebeurtenissen, relaties en opvoeding gevormd dat het niet altijd gemakkelijk is om te weten wie je ‘echt’ bent. Toch is deze zoektocht en het durven echt en eerlijk te zijn een ongelooflijk belangrijk voorbeeld naar onze kinderen toe. Ze observeren ons immers bewust en onbewust en nemen dit van ons over. Wanneer je zelf bedroefd of verdrietig bent, verstop je tranen dan niet, maar laat ze zien en praat er eventueel over met je kind.

Mama Ellen ‘Mijn oma was heel ziek en we wisten dat ze niet lang meer zou leven. Toen we bezig waren met ons ochtendritueel, kreeg ik een berichtje van mijn vader dat mijn oma net overleden was in het bijzijn van haar kinderen. Ik snakte naar adem en liet mijn verdriet toe. De tranen stroomden over mijn wangen. Ik ben naar mijn kinderen gegaan en bij hen gaan zitten. “Is oma gestorven?” vroegen ze. Ze wisten dus al wat er aan de hand was en ze hebben me allebei stevig vastgepakt. Op deze manier wil ik ze laten zien dat verdriet hebben echt mag, dat het helpt, dat ook zij mogen huilen wanneer ze verdrietig zijn. Ik wil ze niet leren dat ik nooit hoef te huilen, want dan denken ze misschien dat dat niet oké is.’

De goede bedoeling zien

Hoogsensitieve kinderen zitten vol goede intenties. Zo willen ze bijvoorbeeld graag helpen, gaan ze conflicten uit de weg of proberen ze iemand te ‘pleasen’. Als ouder op zoek gaan naar wat speelt binnen in je kind, is net zo belangrijk als reageren op zichtbaar gedrag. Achter elk doen (of laten) van een kind zit namelijk een drijfveer: zoals hoogsensitieve kinderen belang hechten aan de goede intenties van anderen, willen ze ook dat hun eigen bedoelingen worden erkend.

Praat met je kind om te ontdekken hoe het zit met zijn of haar binnenkant. Gebruik praatkaartjes om de dag te overlopen. Bespreek gevoelens.

Het aanvoelen van mensen is een enorm talent. Wanneer je kind dit kan ontplooien zonder zichzelf te verliezen, zal het deze eigenschap als kracht kunnen inzetten. Het is daarbij belangrijk om dit ook zo te verwoorden naar je kind. Soms denk je misschien dat je kinderen beschermt door te zeggen dat ze niet zo emotioneel moeten zijn, dat ze meer aan zichzelf moeten denken, maar kinderen kunnen niet anders, dit is een wezenlijke eigenschap die ze moeilijk kunnen verstoppen en wanneer ze dit wel doen, zijn ze zichzelf niet.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

Cover Mijn kind is hoogsensitief

Hoe uit hoogsensitiviteit bij kinderen zich? Hoe ga je ermee om, thuis en op school? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen onder meer hoe je het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes