2713fi.jpg

Alles wat je moet weten over buikgriep

18/12/2023

Gastro-enteritis, beter bekend als buikgriep, kan vooral voor de kleinsten onder ons een gevaarlijke infectie zijn als er niet tijdig wordt gerehydrateerd. Pediater Tamsyn Barlow vertelt waarop je zeker moet letten als je baby of groter kind buikgriep heeft.

Wat is buikgriep?

 1. Buikgriep is een verzamelnaam voor alle klachten die veroorzaakt worden door maag-darmontstekingen. Het gaat om een infectie aan de slijmvliezen van de maag (gastro) en de darmen (enteritis).
 2. Buikgriep kan veroorzaakt worden door een besmettelijk virus, zoals het rotavirus/adenovirus, of door een bacterie zoals Salmonella/Shigella of een parasiet (Giardia Lamblia).
 3. Gastro-enteritis komt het vaakst voor tussen oktober en mei en beleeft een piek tussen januari en maart, door de seizoensgebonden rotavirusinfecties (Lees meer over het rotavirus in ons artikel Alles wat je moet weten over het rotavirus).
 4. De frequentste symptomen van buikgriep zijn braken, (vooral waterige) diarree, koorts en buikpijn.
 5. De belangrijkste complicatie van diarree en/of braken is uitdroging of dehydratatie. Kleine kinderen drogen sneller uit en hebben daarom nood aan extra vocht en elektrolyten.

Tekenen van dehydratatie zijn:

 • droge slijmvliezen (voel met je vinger of de tong van je baby nog vochtig is)
 • ingevallen fontanellen
 • diepliggende oogjes en ‘wenen zonder traantjes’
 • verminderde urineproductie
 • sufheid

Hoe behandel je buikgriep?

 1. Het is aangeraden om voor elk kind jonger dan 2 jaar met ernstige diarree of gastro-enteritis, al dan niet gepaard met braken, de arts te raadplegen. Indien er zowel koorts/braken en diarree aanwezig is, kan uitdroging zeer snel optreden en mogelijk leiden tot nierfalen.
 2. Bij koorts geven we bij voorkeur alleen paracetamol volgens lichaamsgewicht (dus geen Nurofen gezien dit overbelasting van de nieren kan veroorzaken bij dehydratatie).
 3. Laat je kind dus veel drinken en indien mogelijk ORS-oplossing (10 ml/kg lichaamsgewicht) na elke diarree- en/of braakepisode.
 4. Bij bloed in de stoelgang altijd medisch advies inroepen.

Let vooral op als je kind minder plast of suffer wordt! Dan is dringend medisch advies noodzakelijk.

Geneesmiddelen in geval van buikgriep

 • Alleen een arts kan beslissen of er geneesmiddelen aan te raden zijn. Sommige probiotica, terug te vinden in bepaalde yoghurts en voedingssupplementen of geneesmiddelen, herstellen de darmflora na een infectie.
 • Gelatinetannaat of Racecadotril: een geneesmiddel dat snel de diarree stopt en de werking van de darmen herstelt. Enkel op medisch voorschrift.
 • Neem nooit een langdurige behandeling zonder medisch advies!

Waarop moet je zelf letten bij diarree?

 1. Was de handen met (vloeibare) zeep en warm water en droog ze grondig af.
 2. Was de handen na elk toiletbezoek, na de luierwissel van de baby, maar ook voor het klaarmaken van de maaltijd en voor het eten.
 3. Handdoeken die door besmette kinderen werden gebruikt, mogen niet door de andere familieleden worden gebruikt. Was ze op een hoge temperatuur.

Voedingsadvies voor baby's met diarree

 1. Mama’s die borstvoeding geven: leg de baby frequenter aan.
 2. Baby’s die flessenvoeding krijgen moeten soms kleinere maar frequentere hoeveelheden drinken. Bij braken van de flesvoeding het best overschakelen op ORS, wat minder zwaar op de maag ligt. Extra vochtinname is het belangrijkste! Bij blijvende diarree (> 2 weken) moet gedacht worden aan secundaire lactose-intolerantie waarbij tijdelijk wordt overgeschakeld naar lactosevrije melk. Dit moet wel altijd onder begeleiding van een arts gebeuren.
 3. Eet de baby al vaste voeding met een lepeltje, dan vermijd je het best vezelrijk voedsel (zoals rauwkost en groene groenten) en tijdelijk ook geen fruitpap tenzij ze hier geen problemen van ondervinden. Indien vaste voeding wordt geweigerd geef je borst- of flesvoeding extra en eventueel ook een ORS-oplossing
 4. Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden.
 5. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.

Wat is een ORS-oplossing?

 • Een ORS- of orale rehydratatieoplossing is een mengsel van water, zout en suiker, samengesteld in een optimale verhouding om zo snel mogelijk te rehydrateren. Het verhelpt dus niet het virus op zich, maar het zorgt ervoor dat één van de gevaarlijkste gevolgen van acute diarree, namelijk uitdroging, snel wordt aangepakt.
 • Je kunt zo'n oplossing vinden bij de apotheek en eventueel preventief in huis halen. 
 • Het nadeel is de zoute smaak.

In geval van ernstige uitdroging (suf, niet meer plassen, weigering van vloeistoffen) moet de rehydratatie in het ziekenhuis gebeuren.

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen?

In onze masterclass 'Eerste hulp bij kleine kinderen (EHBK)' geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

> MASTERCLASS EERSTE HULP BIJ KLEINE KINDEREN

Meer lezen?