zwangere buik hand erop

1 op de 3 geeft het virus door aan haar ongeboren baby, maar is er binnenkort een vaccin tegen CMV?

4/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

In het UZ Gent zijn onderzoekers bezig met testen van een nieuw vaccin tegen het cytomegalovirus (CMV). Dat virus is voor volwassenen meestal niet zo erg en komt vaak voor, maar het is wél gevaarlijk voor ongeboren kindjes. Als een zwangere vrouw het oploopt, kan ze het doorgeven aan de foetus en kan het afwijkingen veroorzaken.

Het is een primeur, want het is de eerste keer dat er een vaccin tegen CMV op grote schaal getest wordt.

Wat is CMV?

Het cytomegalovirus behoort tot de familie van de herpesvirussen. Het komt behoorlijk vaak voor.

Een besmetting met CMV is bijna altijd onschuldig. Vaak heb je geen symptomen. Soms lijkt het op een griep, met vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn, een verkoudheid of gezwollen klieren.

“Meer dan de helft van de volwassenen maakte al een CMV-besmetting door, vaak zonder het te beseffen”, aldus vaccinoloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent) op vrtnws. De kans dat je besmet raakt als je zwanger bent, is dus ook vrij groot.

Waarom is CMV gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Maar voor zwangere vrouwen kan CMV wel gevaarlijk zijn. 1 op de 3 zwangere vrouwen geven het virus door aan hun ongeboren kind en dat kan afwijkingen veroorzaken.

"Gehoorverlies komt het vaakst voor. Maar het CMV-virus kan ook problemen met het gezichtsvermogen geven, motorische ontwikkelingsstoornissen, leerachterstand en in heel zeldzame gevallen ook sterfte", zegt Isabel Leroux-Roels.

Een kind dat tijdens de zwangerschap besmet werd, blijft de eerste levensjaren ook besmettelijk.

"Ik had al enkele weken koorts en een moe gevoel tijdens het eerste trimester van mijn tweede zwangerschap. Voor alle zekerheid testte de huisarts mijn bloed nog eens op CMV. En jawel, slecht nieuws … Dat was echt een schok. Ik moest vijf weken wachten op een vruchtwaterpunctie. Die punctie zou ons kunnen vertellen of ons kindje het virus had opgelopen of niet. Zo ja, dan was er een kans op al dan niet zware afwijkingen. Ik weet nog altijd niet goed hoe ik die weken ben doorgekomen. Ik herinner me dat het merendeel van de mensen ons aanraadde om een abortus te ondergaan. En dat ik daar echt misselijk van werd. Het idee alleen al. Gelukkig had ik geluk … Ons baby’tje was niet besmet. Ik stond dus niet voor een abortusdilemma. Hoe ga je met zoiets om? Je overleeft. Je probeert gewoon door te gaan. Ik kon er eigenlijk zelfs niet over praten…"

Mama Evelien

Hoe loop je CMV op?

CMV wordt overgedragen via nauw contact. Je treft het vaak aan in het speeksel en de urine van kleine kinderen. Je kan het virus oplopen door bijvoorbeeld een luier te verversen of een snotneus af te vegen.

Tips voor zwangere vrouwen:

  • Een goede handhygiëne.
  • Drink niet van hetzelfde glas als kinderen.
  • Deel geen bestek met kinderen.

Zwangere vrouwen die tijdens het werk een verhoogd risico lopen op een CMV-besmetting moeten meestal meteen stoppen met werken zodra ze weten dat ze zwanger zijn. Denk aan verpleegkundigen, kleuterleidsters, kinderverzorgsters …

UZ Gent test 100 vrouwen

Wetenschappers zoeken al 50 jaar naar een middel om vrouwen te beschermen tegen CMV nog voor een zwangerschap. Dat lukte tot nu toe nog niet.

Maar het Amerikaanse farmabedrijf Moderna test momenteel wereldwijd een nieuw vaccin tegen het cytomegalovirus bij 7000 vrouwen. En ook het UZ Gent neemt deel aan die studie.

"In ons centrum zullen ongeveer 100 vrouwen tussen 16 en 40 deelnemen aan de studie. De helft zal het vaccin krijgen, de helft een placebo. De proefpersonen zullen 2,5 jaar worden opgevolgd", vertelt Isabel Leroux-Roels.

"Het uiteindelijke doel is om jonge vrouwen te beschermen tegen het virus, zodat ze bij een latere zwangerschap geen infectie kunnen oplopen en het virus dus niet kunnen doorgeven aan hun ongeboren kindje."

Lees ook

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes