7077fi.jpg

Net zwanger? Eerste hulp bij die eerste keer

17/11/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Het leven vóór een positieve zwangerschap? Totaal niet te vergelijken met het leven als je net zwanger bent. Laat staan als je jouw eerste baby krijgt. Herinner je je nog waarmee je bezig was voor je mama werd? Toen er geen babyicoontjes verschenen op de plaats van je pupillen? Of toen je nog niet begon te twijfelen aan al die eerste keren die plots opduiken? Tijd voor een EHBEKM (Eerste Hulp Bij Eerste Keer Mama).

Eerste keer anders online

Je surfgedrag wordt nooit meer hetzelfde. Be perpared, want internet be like … mamacommunity-websites opslaan in je favorieten – Mama Baas staat bovenaan, toch? – elke babyfoto op Instagram liken én alles opzoeken over zwangerschapsuitkering, het startbedrag, het Groeipakket, kinderopvang …

Surfen naar trendy shops en ideetjes opdoen voor een nieuwe outfit? Eventueel als je eens tijd hebt om te gaan winkelen voor jezelf (en alleen … yeah right J). Op zoek gaan naar hippe resto’s? Kindvriendelijke eetplekken, bedoel je? Of een leuke citytrip plannen? Euh, heb je al eens je halve huis meegezeuld naar een stad?

Eerste keer (zo vaak) op controle

Je agenda be like … bezoekje aan de gynaecoloog, een echo, deze test, nog een andere test … Je hebt waarschijnlijk nog nooit zo vaak de binnenkant van het ziekenhuis gezien.

Een belangrijke screening is de NIPT. NIPT staat voor NIP-test, een bloedonderzoek dat je (ten vroegste) vanaf de 12de week van je zwangerschap kan laten doen.

Wat spoort die test op? Het meest gekende is trisomie 21 of downsyndroom. En daarnaast ook trisomie 13 en 18 en alle andere chromosomale afwijkingen. Maar … had je niet ergens gehoord dat de NIPT erg duur is? Klopt, maar sinds 2017 krijg je die voor een groot deel terugbetaald!

Eerste rugklachten

Laat die buik maar lekker boller worden. Zodat iedereen kan zien dat er een kleintje op komst is – en dat je niet gewoon wat verdikt bent, djeez! Maar neem het van ons aan: op een bepaald moment ga je dat extra gewicht een ietsiepietsieminibeetje … vervloeken. Of beter gezegd: je rug gaat dat doen.

Want jij die misschien nog nooit last hebt gehad van een zere rug: maak kennis met rugklachten. Ook last aan je bekken is niet uitgesloten. Mogen we je voorstellen aan een mogelijke beste vriend(in) tot aan je bevalling? Hallo, osteopaat! 

Eerste keer shoppen … voor iemand anders

Bereid je voor op een andere manier van shoppen. Je eigen garderobe zal je even iets minder gezwind uitbreiden. Vanaf nu heb je vooral oog voor de allerschattigste, stijlvolle en coole kleertjes voor je mini-me. En merk je vooral de hele tijd op wat er nog ontbreekt in je babyuitzet – hoeveel kan zo’n klein mensje eigenlijk nodig hebben, zeg? Een babyvoordeel in de vorm van een geboortepremie of een waardebon bij een Miniboetiek kan al eens mooi meegenomen zijn.

Eerste flesje

Er komt een moment waarop je je baby dat eerste flesje voorschotelt. Afgekolfde melk is ideaal. Dus jep, als je daarvoor kiest, wil dat zeggen dat je ook een afkolftoestel in huis moet hebben. Nog iets voor het lijstje …

Een handige tip: check eens bij je ziekenfonds of je geen afkolfmachine kan huren. Je krijgt er dan ook nog een deel van terugbetaald.

Eerste keer ziekjes

Niet zo goed voor je moederhart, maar er is geen ontkomen aan: microben krijgen je hartedief ooit te pakken. En waarschijnlijk ook iets vaker dan je zelf zou willen.

Ook al is niet elk virus een reden tot paniek, een ziek kindje kan je niet naar de opvang brengen. Maar jouw vakantiedagen zijn beperkt natuurlijk … Wie ontfermt zich dan over dat zieke hummeltje? Wist je dat je via je ziekenfonds altijd een beroep kan doen op een lieve en ervaren oppas?

Eerste gezinstripje

Met een baby kruip je niet zo snel op een vliegtuig. Stel je voor dat jij degene bent naar wie de boze blikken van het hele ruim schieten, omdat je normaal o zo schattige kleintje iets opvallend z’n keel openzet … En een citytrip, zoals gezegd, je hebt geen zin om door een stad te crossen met een karrenvracht aan babymateriaal.

Een autovakantie, een verblijf in een vakantiehuisje – waar je alles bij de hand hebt – een uitje naar de zee … zijn meestal betere vakantie-ideeën voor het eerste jaar met je gezinnetje. Check opnieuw bij je ziekenfonds, want dat geeft korting op bepaalde verblijven in binnen- of buitenland.

Nog meer eerste keer

Eerste prikje – niet zo leuk voor een baby’tje, maar die vaccinaties zijn nu eenmaal nodig. Eerste zonneschijn op dat kleine bolleke. Eerste wellness met je baby. Er komen nog tal van eerste keren. Ontdek allerlei babyvoordelen en financiële ruggensteuntjes bij OZ.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner OZ. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes