Zwanger zonder zorgen en mét een Memoriespakket
Jij vraagt, wij hebben een handig overzicht. Bereid je als een pro voor op de bevalling en het leven met een schattig – euh … eerlijk is eerlijk: soms krijsend – kleintje.
Top of mind
- Alles weten
Een antwoord op alle vragen en twijfels die door je hoofd spoken zomaar in je mailbox … geweldig, niet? Tip nummer 1: schrijf je in op de zwangerschapsnieuwsbrief van Bond Moyson en De Voorzorg en maak op de koop toe kans op een prachtig Memoriespakket!
- Houd grote kuis …
… in je koelkast. Bye bye lekker stukje kaas. Vaarwel américain préparé. En partnerlief, waag het niet om die items er de komende maanden in te leggen!
- De F van foliumzuur
Zet dat dan weer goed in het zicht, want dat wordt het extraatje bij uitstek op je menu. Tijdens een zwangerschap vraagt je lichaam om meer foliumzuur. De gouden regel: dagelijks een supplement met 0,4 milligram foliumzuur.
- Gedeelde agenda = gedeeld geluk
Je huisarts kan je positieve zwangerschapstest bevestigen, daarna is het tijd voor een controle bij de gynaecoloog of vroedvrouw. De eerste keer? Ergens tussen week 6 en 9. Daarna komen er nog wel wat check-ups en tests in je agenda. Ga met z’n tweetjes, je geluk wordt dubbel zo groot. Gelukkig betaalt je ziekenfonds de kosten voor die controles voor het grootste deel terug.
- Om ter misselijkst
Als dat een wedstrijd is, maak je waarschijnlijk veel kans op het podium. Als het een troost mag wezen: zeker 50 tot 90 % van de zwangere vrouwen kampt ermee. Een paar tips om ermee om te gaan.
- Wie moe is, mag slapen
Als je de nood voelt om een dutje te doen, geef daar dan vooral aan toe!
Het baby-to-dolijstje
De babykamer, het park, het wippertje, de autostoel, de kinderwagen … dat hebben jullie wel onder controle. Maar daarnaast zijn er nog wat andere katjes te geselen.
1. Praktisch
- De geboortelijst, toch nuttig. Zo’n baby heeft wel wat nodig. En geef toe, je krijgt ook liever cadeautjes die je echt kan gebruiken. Wat zet je erop? Enkele tips vind je hier. En vergeet de babylijst natuurlijk niet op het geboortekaartje te vermelden!
- De geboorte van je kleintje van de daken schreeuwen? Ziedaar het geboortekaartje. En doopsuiker als aandenken voor je bezoek. Neem de tijd om het perfecte kaartjesontwerp en het orgineelste doopsuiker vast te leggen. De definitieve kaartjesbestelling doe je vlak na je baby’s geboorte. Wat je kan doen, is een proefexempleer op voorhand bestellen, zodat je alvast 1 kaartje hebt voor aan de deur van je kamer in het ziekenhuis.
2. Administratie
Oh oh … dat papierwerk, al die aanvragen ... Geen stress, alles een voor een.
- Plan je eerste controle
De eerste van je bezoekjes aan de gynaecoloog.
- Breng je werkgever op de hoogte
Hoe vertel je je werkgever van je aankomende bolle buik? Een persoonlijk gesprek is meestal het beste. Niet vergeten af te geven: een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat.
- Plan je zwangerschapsverlof
Werknemer? Dan heb je recht op 15 weken zwangerschapsverlof (+ 2 extra weken bij een meerling). Je mag in zwangerschapsverlof gaan vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum en moet dat ten laatste doen 1 week ervoor. Een zelfstandige heeft recht op 12 weken zwangerschapsverlof, 1 week verplicht voor de bevalling en 2 weken verplicht erna.
- Verwittig je ziekenfonds
Hoe vroeger hoe beter. Doe dat al in de eerste maanden van je zwangerschap – al heb je tijd tot ten laatste een week voor je bevallingdatum. Je ziekenfonds bezorgt je een aantal documenten die je moet invullen, bijvoorbeeld voor je uitkering tijdens je moederschapsverlof.
Wist je dat het voordelig is dat zowel jij als je partner lid zijn van hetzelfde ziekenfonds? Vaak geniet je dan van een aantal extra geboortevoordelen.
- Zoek kinderopvang
Kinderopvang nodig na je zwangerschapsverlof? Niet te lang mee wachten om dat te regelen! Er zijn vaak wachtlijsten. Check zeker of de opvang die je kiest een vergunning van Kind en Gezin heeft. Een lijst van alle kinderopvang vind je op de website van Kind en Gezin.
- Check je hospitalisatieverzekering
Verwittig je hospitalisatieverzekering van de aankomende geboorte. En schrijf je alvast in bij het ziekenhuis waar je zal bevallen. Nog geen hospitalistieverzekering? Ook als je zwanger bent, kan je nog intekenen. Niet treuzelen, er is een wachttijd van 3 maanden al je er nog geen had.
- Regel kraamzorg
In die beginperiode met je baby komt er heel wat op je af. No worries mama, hulp is onderweg! Maak kennis met ... kraamzorg. Regel het via je ziekenfonds – kraamzorg krijg je voor een deel terugbetaald.
3. Portemonnee
En hoe zit dat met het geld voor zo’n baby’tje?
- Startbedrag en Groeipakket
Als je een kindje krijgt, heb je recht op het Startbedrag (nieuwe naam voor het kraamgeld): 1144,44 euro. Je ontvangt het ten vroegste 2 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum. Niet vergeten aan te vragen! Nadien krijg je maandelijks het basisbedrag van het Groeipakket: 166,46 euro.
- Geboortepremie
Je ziekenfonds geeft je graag een extra financieel duwtje in de rug, met een geboortepremie en/of andere leuke babyvoordelen.
4. De baby is er!
Eens je je baby in je armen mag houden, zijn er ook enkele dingen die je moet regelen.
- Geboorteaangifte
Binnen 15 dagen na de geboorte van je kindje moet je die aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je baby geboren is.
- Je ziekenfonds op de hoogte brengen
Schrijf je kindje in. Daarvoor heb je het attest van de burgerlijke stand nodig dat je krijgt als je je kindje daar gaat aangeven.
- Naar het consultatiebureau
Tot je kindje 3 jaar is, ga je langs bij het consultatiebureau voor gezondheidschecks van je mini. Een afspraak maken bij een bureau in de buurt: via Kind en Gezin (078 150 100 of info@kindengezin.be).
WIN een Memoriespakket!
Je twijfels en onzekerheden zijn perfect normaal. Laat je niet gek maken door fabels en (horror)verhalen die de ronde doen. Weet welke info betrouwbaar is en schrijf je in op de zwangerschapsnieuwsbrief van Bond Moyson en De Voorzorg. 9 maanden lang het antwoord op al je vragen in je mailbox, met tips, weetjes en handige info op maat over je zwangerschap en de geboorte van je spruit.
Je maakt ook kans op het Memoriespakket, waarin je elk moment van en met je kleine schattebout kan vastleggen. Het Echoboek voor alle echo’s en herinneringen aan de zwangerschap. Het Babyboek voor alle leuke momenten van jullie eerste jaar samen. En het Schoolfotoboek om het lief van je kindje later eens te laten gniffelen: een verslag van het peuterklasje tot het zesde leerjaar.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Socialistische Mutualiteiten. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.