mama in de zetel

Mag ik mijn kinderen op kamp sturen als ik thuis ben?

4/07/2022

Deze vraag kreeg ik deze week van een mama tijdens de oudertraining. En ook bij vrienden kwam het onlangs ter sprake. Mag ik mijn kinderen bij de grootouders op logement sturen of op kamp terwijl ik gewoon thuis ben? Tja, het is blijkbaar een thema dat leeft bij ouders.

Tijdens het gesprek met de verschillende ouders waren er die dit nooit zouden doen omdat ze zich dan schuldig zouden voelen. Anderen hadden er dan weer helemaal geen problemen mee.

Ik gebruik vaak het beeld van een zuurstofmasker in een vliegtuig (las ik ooit bij Lou Niestadt). Daar moet je ook eerst het jouwe opzetten voor je iemand anders kan helpen. Als je dat niet doet en eerst voor de ander gaat zorgen, kan het wel eens fataal aflopen.

Zo is het ook bij het zorgen voor anderen. Het is een cliché, Ik weet het. Maar je kan pas goed voor de ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Dus ja, de kinderen mogen ook af en toe naar ergens anders terwijl jij gewoon thuis bent. ;-)

En van het één kwam het ander. Het gesprek evolueerde naar de invulling van de lange zomervakantie. Iedereen had nood aan tips om deze twee maanden op een fijne manier door te brengen. Geen conflicten of ruzies én met af en toe een momentje me-time.

Ik deelde mijn 5 zelfzorgtips voor een fijne grote vakantie en geef ze met plezier aan jou door.

1. Gun elkaar als koppel tijdens de gezinsvakantie een halve (of hele) dag me-time.

Ga op blind date met jezelf en doe iets waar jij energie van krijgt. Zorg dat je batterijen voldoende opgeladen zijn nadien.

2. Bouw elke dag kleine vakantiemomentjes in.

Hier thuis hangt het in 't groot op de muur: ‘Neem elke dag minstens 10 minuten vakantie’. Een reminder om kleine momenten tijdens de dag te vullen met iets wat je energie geeft. Een wandeling, een tasje koffie of thee, je favoriete tijdschrift lezen, muziek opzetten en dansen ...

3. Neem je pretpot mee op vakantie.

Benieuwd wat dit is? Lees hier één van mijn vorige blogs over de pretpot :-).

4. Wees af en toe een luie ouder.

Het is helemaal oké als je kind zich even verveelt. Vanuit verveling ontstaan vaak heel creatieve ideeën. En als dat niet lukt, kan je nog altijd tip 5 proberen.

5. Maak 'ik-verveel-mij-bokalen of ideeënbokalen'.

Neem vier lege glazen bokalen of doosjes. Maak vier bokalen en stop ze vol met briefjes met mogelijke activiteiten om alleen, of met anderen te doen, binnen of buiten. Als je kinderen zich echt steendood vervelen, trekken ze een briefje uit één van de bokalen.

  • Bokaal 1: ideeën om buiten alleen te doen
  • Bokaal 2: ideeën om buiten samen te doen
  • Bokaal 3: ideeën om binnen alleen te doen
  • Bokaal 4: ideeën om binnen samen te doen

Bij ons werkt dit.

Wat is jouw tip voor een leuke zomervakantie met de kinderen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd.
Ik wens jou alvast een fijne zonnige en rustgevende zomervakantie. En niet vergeten: denk af en toe aan jezelf. Het mag!

 

Deze blog verscheen eerder op Espazo.
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes