7647fi.jpg

Eerste keer mama, eerste onzekerheden: eerste hulp bij de babyverzorging

26/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Niets kwetsbaarder dan een pasgeboren baby die volledig op jou vertrouwt. Logisch dat je de verzorging van je kleine schat tot in de puntjes goed wil hebben. Even logisch dat je in het begin onzeker bent over hoe die dagelijkse verzorging gaat. Gouden raad: volg je intuïtie en mamagevoel. Verder kunnen deze tips een houvast bieden.

Wen(n)en

Je bent heus niet de eerste of enige die nog maar enkele luiers ververst had in haar leven. Of die nooit eerder een ienieminie baby in een rompertje stak. Alle kersverse mama’s leren voor een groot deel al doende. Doe het rustig aan en geef jezelf en je baby de tijd om te wennen aan elkaar.

Omdat die allereerste weken na je bevalling nogal overweldigend kunnen zijn – ahu, daar kunnen langs beide kanten tranen bij komen kijken – zetten we enkele verzorgingstips voor je op een rijtje.

1. Eerste luier(s)

Zo’n eerste volle luier kan er behoorlijk, euhm … ongewoon uitzien. De eerste ontlasting (meconium) van je baby is zwart en kleverig. Je kan die makkelijk verwijderen van de billetjes met een reinigende vloeistof (die je niet moet spoelen) of toiletmelk. Je kan ook zachte vochtige luierdoekjes gebruiken, maar die houd je het beste voor als je onderweg bent. Na een tijdje stopt het meconium en zie je een ander kleurtje (met een ander geurtje ;-)).

Babybilletjes zijn zeer gevoelig voor luieruitslag. Een natte luier kan gaan irriteren en dan ziet uitslag z’n kans schoon. De huid zacht reinigen en behandelen als je de luier wisselt, is de boodschap. Liniment van Mustela bijvoorbeeld is zo’n uiterst zacht reinigingsproduct, dat de huid beschermt tegen irritatie door vocht en wrijving van de luier. Zonder parfum en met 99% natuurlijke ingrediënten.

Extra tip: laat je baby bij het verversen gerust even een 10-tal minuten met de billetjes bloot liggen. Zo kan de huid tot rust komen.

2. Babyhuid verzorgen

 

De huid van je baby is o zo delicaat en kwetsbaar. Dus is het o zo belangrijk om dat babyvelletje elke dag goed te verzorgen en hydrateren. Smeer dat kleine lijfje ’s ochtends en na een badje maar in met bodymelk. Neem daarvoor producten speciaal voor de tere babyhuid.

Merk je droge plekjes op bij je kindje, dan kan je op die plaatsen een extra voedende crème of melk smeren. Heeft je baby een gevoelige huid of een huid met neiging tot atopie, gebruik dan zeker producten die daarvoor gemaakt zijn.

Baby’s vinden het trouwens zalig om aangeraakt te worden. Dus waarom je kleintje geen massage geven? Het versterkt jullie band – masseren is eigenlijk praten zonder woorden – en je baby wordt er heerlijk rustig van. Hij voelt zich enorm geborgen. En er zijn nog enkele voordelen: het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van je baby, zijn bloedsomloop, spijsvertering en slaap. Haal dus gerust massagebalsem of -olie in huis.

Extra tip: zorg ervoor dat je baby bij het insmeren niet te lang bloot blijft, maar dek hem op tijd warm toe.

3. Babyhoofdje verzorgen

Dat babygezichtje wil je overladen met kussen of opeten, toch? Maar ook de huid van het gezichtje is in het begin delicaat. Fris je baby’s gezicht even op na elke voeding met een vochtig en zacht washandje, en droog het nadien voorzichtig af. En hydrateer verder dagelijks met een speciale gelaatscrème voor baby’s – kijk vooral naar het huidtype van je kleintje en kies een crème die daarop is afgestemd.

Oogjes en neus

’s Morgens kan het zijn dat er ‘slapers’ in de oogjes van je baby zitten. Die verwijder je voorzichtig met een kompres met wat zoutoplossing. Zorg ervoor dat je zeker niet wrijft in de oogjes en dep van buiten naar binnen.

Je baby kan uiteraard zijn neus nog niet snuiten – jep, je bent vertrokken voor een jaar of vijf snottebellen vegen :-). Is je kleintje verkouden, dan maak je de neus zoveel mogelijk vrij met een neusreiniger voor baby’s. Achteraf wel niet vergeten proper maken met warm water en zeep (de neusreiniger hé ;-)).

S.O.S melkkorstjes

Baby’s kunnen weleens last hebben van melkkorstjes, gele schilfers op hun hoofdhuid. In tegenstelling tot eczeem jeuken de korstjes gelukkig weinig of niet. Ze verdwijnen meestal zonder behandeling, maar een specifieke shampoo en verzorging kunnen wel helpen.

4. Badtijd

Voor heel wat mama’s zijn die eerste badjes ook erg wennen. Gelukkig krijg je van een vroedvrouw in het begin hulp en aanwijzingen. Mag het naveltje ook in bad? Ja, je mag je baby zeker al in bad doen, ook wanneer het naveltje nog niet is afgevallen. Je wast het dan gewoon mee met de rest. Droog het wel goed af nadien.

Maak het badwater warm genoeg. De eerste weken kan je baby zichzelf nog niet goed op temperatuur houden. Zo’n 38 °C is ideaal. Maar rek het badmoment niet langer dan 10 minuten.

Bij een pasgeborene reinig je de huidplooien het best al voor je je baby in bad stopt. Was vervolgens van de schoonste naar de ‘vieste’ plek: van het gezicht naar de billen. Welke zeep gebruik je? Niet jouw zeep of douchegel – die is veel te agressief voor een babyhuid – maar speciaal ontwikkelde reinigingsproducten voor een teer babyvelletje.

Wikkel je baby na het badje snel in een handdoek, zodat hij niet te veel afkoelt. Belangrijk is om alle plooitjes goed af te drogen. Zo vermijd je irritatie. En lekker insmeren met een hydraterende bodymelk nadien.

Extra tips voor een badje vind je hier.

5. Nageltjes verzorgen

Mininageltjes verzorgen, altijd een uitdaging. En niet zelden een lastig klusje waarvan je zelfs wat schrik hebt. Toch is het belangrijk om er aandacht aan te besteden en ze zo kort mogelijk te houden. Want babynagels groeien snel en je baby krabt zichzelf makkelijk.

Eens je baby anderhalve maand oud is (6 weken) knip je de vingernageltjes het best regelmatig bij. Gebruik daarvoor een speciaal babyschaartje met stompe punten. Teennagels groeien trouwens minder snel, dus die zal je minder vaak moeten knippen – oef :-).

Extra tip: vindt je baby een manicure niet zo leuk? Knip de nageltjes terwijl hij slaapt.

Baby aankleden

6. Kleertjes aantrekken

Een baby en stilliggen tijdens het aankleedmoment? Juist ja … dat zal niet al te snel gebeuren. En met die mini-armpjes en beentjes durf je ook niet te bruusk te zijn. Kies comfortabele en zachte kleertjes die je makkelijk kan aantrekken en die ruim genoeg zitten. Liever een maatje te groot dan te klein zelfs.

Koop kleren van natuurlijke materialen, zoals katoen. Harde stoffen, jeans bijvoorbeeld, vinden baby’s niet zo aangenaam. Koop je iets nieuws? Altijd wassen voor je je baby erin kleedt. Zo vermijd je dat je hummeltje in contact komt met chemische producten. Irriterende etiketjes kan je er gewoon uitknippen.

Heel handig: kleertjes die je vooraan kan sluiten. Zo ligt je kindje niet op drukknopjes en laten we eerlijk zijn, voor jou is het ook eenvoudiger om het kleedmoment aka de worstelwedstrijd te doorstaan. Een rompertje of truitje trek je altijd eerst over het hoofd aan. Daarna kan je voorzichtig duwen tegen de elleboog om zo de armen van je baby door de mouwen te steken.

Wastip: gebruik niet het standaard wasmiddel voor je eigen kleren en lakens om de de spullen van je baby te wassen. Kies voor een wasmiddel voor de gevoelige huid. Zo vind je er wel enkele in de supermarkt.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.