Borstvoeding: de meest gestelde vragen over moedermelk (en het antwoord)

1. Hoe belangrijk is colostrum, de moedermelk in de eerste 24 na de bevalling?
De eerste moedermelk die je lichaam maakt, wordt colostrum genoemd. Het is de ideale voeding voor je pasgeboren baby. Colostrum heeft een gelige kleur en is dikker dan ‘gewone’ moedermelk, omdat die melk erg geconcentreerd is en vol essentiële eiwitten en voedingsstoffen zit. Een beetje ervan is al voldoende voor je baby's piepkleine maag.
Colostrum heeft een laag vetgehalte, is makkelijk verteerbaar en bevat een overvloed aan gezonde bestanddelen die de ontwikkeling van je baby op de best mogelijke manier laat starten.
En erg belangrijk: colostrum speelt een cruciale rol in de opbouw van je baby's immuunsysteem. De samenstelling is ook anders, omdat ze afgestemd is op de specifieke behoeften van een pasgeboren baby.
2. Hoe belangrijk is moedermelk voor je baby?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft het advies om je kindje minimaal zes maanden borstvoeding te geven, omdat het de beste voeding is voor je baby.
Bescherming
Moedermelk stilt niet alleen de honger, ze beschermt je baby ook. De melk zit vol goede stoffen, die helpen om infectie te bestrijden, ziekte te voorkomen en helpen bij een gezonde ontwikkeling. Baby's die tijdens hun eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben minder kans op diarree en misselijkheid, gastro-enteritis, verkoudheid en griep, oor- en borstinfecties en spruw.
Moedermelk draait niet alleen om voeding en het immuunsysteem. Borstvoeding geven, zeker als je baby ziekjes of onrustig is, stelt hem ook gerust en kalmeert. En geef toe, ook dat is een voordeel. Happy baby, happy mommy.
Goed voor de hersenen
Tijdens de eerste 6 maanden van zijn leven verdubbelt de hersenmassa van je baby – echt! En moedermelk draagt daar toe bij.
Voordelen op lange termijn
Hoe langer je baby moedermelk drinkt, hoe meer voordelen voor de gezondheid. Elke borstvoedingssessie doet de concentratie oxytocine – het 'liefdeshormoon' – in jullie lichamen toenemen, en dat stimuleert de opbouw van een band. Het kan een stevige basis zijn voor je kindje om later zelf goede relaties op te bouwen en zelfs helpen om met stress om te gaan.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby borstvoeding kregen een kleinere kans lopen op bepaalde soorten kanker, zoals leukemie en lymfoom. Borstvoeding verlaagt ook je baby's kans om als volwassene overgewicht te krijgen of diabetes type 1 of 2 te ontwikkelen. De kans op een beter gezichtsvermogen en rechtere tanden is dan weer groter.
3. Hoe weet ik of ik voldoende moedermelk heb?
Het is een van de meest gestelde vragen. En de meest gehoorde reden om te stoppen met borstvoeding geven is dat mama’s denken dat ze niet voldoende melk hebben. Maar is dat wel zo?
Er zijn veel misvattingen over een lage melkproductie. Pasgeboren baby's willen meestal vaak gevoed worden – ongeveer tien tot twaalf keer per dag – maar dat is geen teken dat je niet genoeg melk hebt. Vergeet niet dat je baby bijvoorbeeld ook drinkt om getroost te worden.
De volgende situaties zijn volkomen normaal en geen teken van een lage melkproductie:
- Je baby wil vaak gevoed worden.
- Je baby wil niet neergelegd worden.
- Je baby is 's nachts wakker.
- Je hebt korte voedingsbeurten.
- Je hebt lange voedingsbeurten.
- Je baby accepteert na een voeding een flesje.
4. Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende melk heb?
De eerste weken met je baby zijn cruciaal voor het opbouwen van een goede moedermelkproductie op lange termijn. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt, hoe meer melk je zal aanmaken, via een proces van vraag en aanbod.
Is rechtstreeks voeden aan de borst nog niet (voldoende) mogelijk, dan kan je je borsten extra stimuleren door af te kolven. Dat doe je het beste met een borstkolf die speciaal ontwikkeld is voor het goed activeren van je melkproductie.

De Symphony borstkolf van Medela is de kolf die wordt gebruikt in het ziekenhuis, maar kan je ook huren voor thuis. De professionele borstkolf heeft speciale programma’s gebaseerd op het zuiggedrag van een baby in de eerste dagen na de geboorte, om de melkproductie goed op gang te brengen. Je kan er in de eerste 2 weken tot wel 50 % meer melk voor je baby afkolven.
Is je borstvoeding na een aantal weken goed op gang, dan kan je nadenken om een persoonlijke borstkolf aan te kopen. Er is voor elke mama en elke situatie wel een passende kolf.
Hoeveel melk heeft mijn kindje nodig?
Heel wat mama’s laten hun kindje niet alleen rechtstreeks aan de borst drinken, maar geven ook afgekolfde moedermelk uit een flesje. En vragen zich af hoeveel ze moeten voorzien.
Uiteraard is het belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Maar weet ook dit: je kan eigenlijk niet té veel moedermelk geven. Je baby zal drinken wat hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.
Bewaartip: Om afgekolfde moedermelk te bewaren, kan je de handige bewaarzakjes van Medela gebruiken. Stevig en scheurbestendig, lekvrij met een dubbele zipsluiting en makkelijk om liggend te bewaren.
Als je afkolft is het zonde om dat vloeibare goud te moeten weggooien. Vandaar dat een richtlijn voor de hoeveelheid handig kan zijn.
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft, hangt van de leeftijd en het gewicht. Baby’s hebben voor elke kilogram lichaamsgewicht tussen 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht nodig is.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Bij kindjes van 6 maanden of ouder daalt dat naar het 100 ml per kilogram.
Vervolgens deel je de hoeveelheid melk die je kindje nodig heeft door het gemiddeld aantal voedingen die je per 24 uur geeft.
Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud. Je kleintje weegt 4,2 kg en drinkt ongeveer 12 keer per dag. Even rekenen: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig.
Opgelet: het gaat hier om wat je kindje minimaal nodig zou hebben als hij elke keer dezelfde hoeveelheid zou drinken. Het blijft een leidraad en je baby zal in werkelijkheid niet elke keer precies die hoeveelheid drinken, ook niet aan de borst.
Meer weten over moedermelk en borstvoeding? Bij Medela vind nog meer interessante artikels en handige tips en tricks!