tiener en mama

Ouderschap … dé juiste manier bestaat niet

21/02/2024

Als we op restaurant gaan, vinden we het vanzelfsprekend dat er verschillende voorgerechten en verschillende hoofdgerechten op het menu staan. Het zou bij (bijna) geen enkele restauranthouder opkomen om slechts één voorgerecht en één hoofdgerecht aan te bieden. Want elke klant is verschillend en heeft verschillende wensen. Waarom zou het op het vlak van ouderschap anders zijn?

Waarom willen we dan geloven dat er maar één 'juiste' manier is om een kind op te voeden? Dat er één recept is dat altijd werkt? Zelfs het beste recept ter wereld is niet geschikt voor alle smaken. En hetzelfde geldt voor kinderen.

Elk kind eigen behoeften

Elk kind is anders, zijn of haar behoeften zijn anders. Sommigen hebben voortdurend herinneringen aan een duidelijk kader nodig, anderen niet. Sommigen hebben veel knuffels nodig, anderen niet. Sommigen hebben veel zorg nodig. Sommigen hebben veel vriendelijkheid nodig en sommigen eerder een strengere aanpak.

Ouders met meerdere kinderen ervaren regelmatig dat wat goed werkte bij het oudere kind, niet noodzakelijk werkt bij het jongere kind, als het al werkt.

Eén opvoedingsmethode?

In werkelijkheid is er geen algemeen recept dat een goede ontwikkeling van het kind garandeert.

Ten eerste is er niet één opvoedingsmethode die voor alle kinderen werkt. En dat is logisch, want kinderen verschillen in hun temperament en de behoeften die daaruit voortvloeien.

Ten tweede kan een bepaalde methode niet het gewenste effect hebben (positief of negatief), omdat er andere factoren meespelen. We duren al eens vergeten dat we het gedrag van kinderen niet volledig onder controle hebben.

Opvoedingsmanieren verklaren eigenlijk maar een deel van de ontwikkeling van een kind. Er zijn nog heel wat andere factoren (genen, leeftijdgenoten, leerkrachten, grootouders, buren ...) beïnvloeden ook de ontwikkeling van een kind.

Niet alles in de hand? Prima

Laten we dus niet denken dat er een juiste manier is om kinderen op te voeden en dat we die per se moeten volgen of zijn we een slechte ouder. Laten we niet denken dat als ons kind moeilijkheden heeft (academisch, emotioneel, gedragsmatig), het grotendeels onze schuld is. Soms is dat waar, maar vaak ook niet.

Als ouder hebben we niet alles in de hand ... En dat is prima!

Want zo kunnen onze kinderen ook hun eigen weg gaan, anders zijn dan we ons hadden voorgesteld of gepland. Zo kunnen ze unieke wezens worden, die ons op de proef stellen maar ook verrijken met hun verschillen.

 Door: Moîra Mikolajczak en Isabelle Roskam

Meer weten over dit onderwerp?

In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.

Parentale Burnout Masterclass
Mama Baas Plus Masterclasses