8133fi.jpg

10 dingen die niemand je vertelt over je kraamtijd

9/05/2022

Als je zwanger bent, dan word je langs alle kanten overstelpt met goede raad, adviezen en ervaringen van andere mama’s. Zo krijg je te horen hoe wondermooi het is om een klein ukje te krijgen. Of hoe moordend de onderbroken nachten en het slaapgebrek kunnen zijn. Maar over een aantal dingen wordt er minder gepraat, zoals over deze fenomenen:

 

 1. Twinnen in pamper 
  Je weet natuurlijk dat je pampers in huis moet halen voor dat kleine ukje, maar niemand vertelt je dat je ook zélf in een pamper naar huis gaat na de bevalling. Ook na een keizersnede, jawel. Dat bloedverlies die eerste dagen valt niet te negeren, dus (grote) maandverbanden horen er ook daarna nog eventjes bij. Jullie eerste twinning-outfitje is zo meteen een feit: allebei in pamper!
 2. Aandacht
  Waar jij met je bolle buik nog met extra veel aandacht gaat lopen tijdens je zwangerschap, wordt die aandacht plots allemaal opgeëist door je kleine schat. Logisch ook, zo’n schattig klein wezentje laat iedereen natuurlijk smelten. Maar het is toch even slikken als mensen jouw bestaan eventjes volledig lijken te vergeten en zich meteen richten tot dat kleine patatje. “Dag liefje, oma is hier hoor! Hoe gaat het met jou vandaag? Koediekoediekoedie!” Euh, hallo, ik ben hier ook?!
 3. Focus
  Over aandacht gesproken, ook die van jou ondergaat een kleine verschuiving. Je focus ligt volledig op je baby en je gezinnetje, en je wereld wordt eventjes heel klein. Het leven met een pasgeboren baby’tje vraagt veel van je, en dus gaat al je aandacht daar naartoe. Actualiteit, zeg je? Heu, dat is dan voor als ik eens tijd heb, ooit – eerst nog even in baby-bubbel-land doorbrengen!
 4. Tranen met tuiten
  Dan ben je bevallen en éindelijk af van die vervelende zwangerschapskwaaltjes, spelen die hormonen wel opnieuw op zeker? Het ene moment zit je nog op je roze wolk, het volgende zit je te huilen zonder dat je zelf weet waarom. Of misschien heb je de roze wolk nog niet gevonden, en word je vooral overvallen door onzekerheid en tranen. Hoe dan ook, de babyblues zijn perfect normaal een paar dagen na de bevalling en zijn, gelukkig, meestal van korte duur. Houd de zakdoekjes maar alvast bij de hand ;-).
 5. Geurtje
  Wist je dat er aan je post-partumperiode ook een geurtje zit? Niet (alleen) die van vuile pampers, maar een zweetgeurtje! De eerste periode na je bevalling zweet je namelijk meer dan anders. Je lichaam ontdoet zich op die manier van het extra vocht dat je ophield tijdens de zwangerschap. Het kan dus al eens gebeuren dat je wakker wordt in een natte pyjama en klamme lakens of dat je een extra voorraad deo wil inslaan. Compleet normaal!
 6. Overal haar
  Misschien kon je tijdens je zwangerschap genieten van een extra volle haardos, maar na de bevalling beginnen die haren met bosjes uit te vallen. Je haarborstel (en het doucheputje, je kussen, de sofa, …) vol haar: het hoort er helaas bij. En dan zijn er nog die vervelende babyhaartjes die alle richtingen lijken uit te springen als je haar daarna terug begint te groeien. Gelukkig is het een tijdelijk fenomeen én kan je je haar een boost geven met Alline procap (je leest er hieronder alles over!)
 7. Nieuw lijf
  We kunnen er niet omheen: je lichaam is waarschijnlijk ook wat veranderd. Misschien plakken er nog wat zwangerschapskilootjes aan, heb je zwangerschapsstriemen (of beter: tijgerstrepen!), zijn je heupen wat breder geworden of zijn je borsten net iets minder pront dan vroeger. Om van die wallen die permanent onder je ogen lijken geschilderd nog maar te zwijgen. Hé, geef je lichaam tijd om weer helemaal op de plooi te komen – uiteindelijk komt dat allemaal weer (min of meer) goed. En dat lichaam van jou heeft zomaar een mensje gecreëerd: als dat geen prestatie is om trots op te zijn!
 8. Zwangerschapsdementie
  Na je zwangerschap mag je opgelucht ‘salut en de kost’ zeggen tegen de meeste zwangerschapskwaaltjes. Doei misselijkheid, auf wiedersehen brandend maagzuur en byebye rugpijn! Maar die zwangerschapsdementie … die is helaas nog niet meteen van plan om meteen weg te gaan. Ach ja, dan heb je meteen een goed excuus om te gebruiken, toch?
 9. Gespreksonderwerpen
  Met een kleine baby in huis voer je gesprekken die misschien net een tikkeltje anders zijn dan je had verwacht. Over het aantal pampers en de inhoud en kleur daarvan, om maar iets te zeggen. Ja hoor, daar valt héél wat over te zeggen ;-).
 10. De liefde
  Ja, natuurlijk hadden ze je wel verteld hoe fantastisch de liefde voor je kleine ukje zou zijn. Maar tot je zelf je kleine mini-me in je armen houdt, heb je geen idee hoe groot precies. Misschien ben je na de eerste blik helemaal verliefd, of misschien moet de liefde beetje bij beetje groeien – beide scenario’s zijn compleet normaal. In elk geval sta je elke dag weer versteld hoeveel groter die liefde blijft worden. Wonderlijk!

Podcast

Benieuwd naar de ervaringen van andere jonge mama's? Lima Ché, influencer en mama van drie, vertelt over haar ervaringen in de podcast 'In de huid van een jonge moeder'. Je vindt de podcast hier of op Spotify

Haarverlies na je zwangerschap en wat je eraan kan doen

Tijdens de zwangerschap wordt je haar dikker. Dat komt doordat oestrogeen een deel van je haar in de actieve groeifase houdt, waardoor er minder haar uitvalt.

Een paar maanden na de bevalling treedt er net méér haarverlies op: te veel haren belanden dan in de rustfase en vallen uit doordat de concentratie oestrogenen nu tot op een normaal niveau is teruggevallen.

Het is dus compleet normaal dat je een paar maanden na de bevalling meer haar begint te verliezen. Hoeveel en hoe lang je je haar verliest, hangt af van persoon tot persoon.

Voedingssupplementen met vitamines A, B, C en E en met zink zorgen voor een gezonde haardos. Alline Procap is daarbij een uniek, compleet en gepatenteerd voedingssupplement voor het haar.

Alline Procap heeft een unieke samenstelling. Zo bevat het biologisch beschikbare keratine. Dat eiwit, waaruit 95% van ons haar bestaat, geeft het haar structuur en maakt het stevig. Het wordt gehaald uit de wol van schapen, en is dus 100% natuurlijk. Alline Procap bevat alle 18 aminozuren waaruit de keratinemolecule is samengesteld, en door een gepatenteerd productieproces heeft deze keratine het potentieel om voor 95% opgenomen te worden door het lichaam1.

Die keratine wordt bovendien aangevuld met 11 vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, E en ß-caroteen) en 3 mineralen (Zink, Ijzer en Koper), die elk een rol spelen in de haarcyclus. De inname ervan draagt dus bij aan haargroei en het behoud van normaal haar.

Het resultaat: Mooier, meer glanzend én sterker haar. Yes, please!

Meer info vind je hier.

 

1Evaluation of the bioavailability activity of Cynatine HNS. Facroderm srl, Italy.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alline Procap. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.