pijnlijke borsten zwangerschap

Je zwangerschap: 35 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Die borsten van jou toch. Ze kunnen soms pijn doen, wat groter zijn of wat zwaarder wegen, maar hoe komt dat eigenlijk? En wat doet je baby 5 weken voor de D-day? 

Je baby bij 35 weken zwangerschap

witte kool

In week 35 van je zwangerschap is je baby ongeveer zo groot als een witte kool. De lever werkt rond deze periode al aardig goed. Afvalstoffen worden omgezet tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die opnieuw in het lichaam kunnen worden gebruikt. Ook kunnen via de lever en de gal afvalstoffen direct naar de darm worden afgevoerd en uitgescheiden.
 
De hersenen hebben nog even tijd nodig om volledig te ontwikkelen. Zelfs na de geboorte zullen de hersenen van je kleine (genie) nog blijven ontwikkelen.

Ja, ik ben zwanger. Als je mij er nog één keer aan herinnert hoe dik ik ben geworden, dan eet ik je op.

Jij bij 35 weken zwangerschap

Tegen het einde van je zwangerschap staan je borsten in voor een gewichtstoename van ongeveer 400 gram. Je borsten worden groter en meer ontwikkeld. Ze zijn beter doorbloed, en je ontwikkelt meer klieren en krijgt minder vet in je borsten. Je tepels worden donkerder en bruiner. Ook de ‘tuberkels van Montgomery’, de kleine kliertjes in de tepelhof die een vloeistof afscheiden om de tere tepelhuid te beschermen, worden veel duidelijker. In het tweede en zeker het derde trimester van de zwangerschap kan door druk op de tepel wat colostrum (de eerste melk) uit je tepel vloeien.
 
Een paar weken voor de bevalling zal je vroedvrouw of gynaecoloog je screenen op zogenaamde groep B-Streptokokken (GBS). Die bacteriën komen voor in de vagina en de aars van 15 tot 40 procent van de zwangere vrouwen. In uitzonderlijke gevallen kunnen die je baby tijdens de bevalling ernstig besmetten. Daarom zal men je tijdens de bevalling, als je besmet blijkt te zijn, een antibioticum toedienen. Dan ontstaan er normaal gezien geen problemen.

Lees meer over je zwangerschap in week 36.

banner namentool
banner app

Boek in de kijker

Kraamkost

Kraamkost

50 gezonde, snelle en lekkere recepten voor nieuwe ouders

  • Van salades en soepen tot dampende ovenschotels en snelle lunches.
  • Gemakkelijke recepten die je in grote hoeveelheden kunt klaar maken en invriezen.

€22.99
Hardback
144 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes