kindjes spelen

8 dingen waar hoogsensitieve kinderen kracht uit putten

9/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoogsensitiviteit kan zowel ouders als kinderen laten struikelen. Maar door als ouder rekening te houden met de krachtbronnen die je kind authentiek maken, kun je je kind laten uitgroeien tot zijn of haar unieke zelf. Deze acht krachtbronnen kunnen zowel een sterkte als een valkuil zijn:

Wat moet je doen om je kindje te helpen ontprikkelen aan het einde van een schooldag? Hoe reageer je het best op uitbarstingen na overprikkeling? Wil je een kleine inkijk in het hoofd van je hoogsensitief kleintje? Expert Bieke Geenen biedt informatie, inzichten, tips en tricks in de Masterclass Hoogsensitieve Kinderen (met downloadbare pdf en geprint werkboekje). Voor de hoogsensitieve ouders schreef ze ook het boek Hoogsensitief Ouderschap.

 1. Rust
  Kinderen die hoogsensitief zijn, nemen veel prikkels op. Deze komen binnen en worden intens verwerkt. Het vraagt veel energie van je kind om al die prikkels, die ongefilterd binnenstromen, te verwerken. Rust is essentieel om ‘op adem’ te komen. Ruimte voor rust geeft je kind de kracht om de volgende dag opnieuw de rollercoaster aan indrukken te kunnen trotseren. ‘Hoogsensitieve personen beleven als het ware alles in ‘high-definition’. Prikkels zijn overal. Op elk moment van de dag moeten ze prikkels (bijvoorbeeld licht, smaak, geuren, vormen en geluiden) trotseren.’
 2. Eerlijkheid
  Hoogsensitieve kinderen zijn zeer opmerkzaam en voelen snel aan wanneer iemand oneerlijk behandeld wordt. Ervaren ze een situatie als onrechtvaardig, dan kunnen ze dit soms niet goed plaatsen en reageren hier sterk op. Ze kunnen moeilijk omgaan met deze onrechtvaardigheid.
 3. Erkenning van hun goede bedoelingen
  Hoogsensitieve kinderen zitten vol goede intenties. Zo willen ze bijvoorbeeld graag helpen, gaan ze conflicten uit de weg of proberen ze iemand te ‘pleasen’. Als ouder op zoek gaan naar wat speelt binnen in je kind, is net zo belangrijk als reageren op zichtbaar gedrag. Achter elk doen (of laten) van je kind zit namelijk een drijfveer: zoals hoogsensitieve kinderen belang hechten aan de goede intenties van anderen, willen ze ook dat hun eigen bedoelingen worden erkend.
 4. Echtheid
  Ben je als ouder gelukkig, verdrietig of dwalen je gedachten af, dan voelen hoogsensitieve kinderen dat feilloos aan. Dit kan zelfs gebeuren voor je je er zelf bewust van bent. Hoogsensitieve kinderen hebben snel inzicht in wie anderen ‘echt’ zijn en vooral of ze wel ‘echt’ zijn. Ze voelen zich intuïtief aangetrokken tot deze mensen, omdat ze bij hen ook helemaal zichzelf kunnen zijn. Echtheid gaat net zo goed over jezelf kunnen zijn. Als ouder kun je je kind helpen bij het zoeken, vinden en bewandelen van deze boeiende weg.
 5. Mogen meedenken
  Je kind vindt het fijn als het mee mag zoeken naar een oplossing of wanneer het erkend wordt in zijn mening. Kinderen zijn creatief en kunnen vaak out of the box denken. Dit geldt zeker voor hoogsensitieve kinderen. Ze vinden het prettig om zelf ideeën aan te dragen. Door rekening te houden met de stem van je kind, ontstaat automatisch gelijkwaardigheid
 6. Gehoord en geloofd worden
  Kinderen willen spontaan kunnen vertellen wat er in hen omgaat. Door als ouder oog en oor te hebben voor datgene wat je kind voelt en denkt, leer je je kind dat het ‘oké’ is om te tonen wat er vanbinnen speelt.
 7. Tijd
  Wanneer je kind de tijd krijgt die het nodig heeft, vindt het rust. De tijd durven en kunnen nemen is een opgave in deze jachtige samenleving vol prikkels. Door het goede voorbeeld te geven en op de pauzeknop te durven drukken, krijg je de kans om naar de kwaliteiten van je kind te kijken. Je kind leert zo dat stilstaan mag.
 8. Verbondenheid
  Een kind kan helemaal zichzelf zijn wanneer het zich gewaardeerd voelt. Jezelf mogen zijn en beseffen dat er iemand is die je begrijpt, is essentieel om te groeien als persoon. Wanneer je als ouder deze betrokken rol kunt en mag opnemen, ontstaat spontaan verbinding.

Meer weten?

De masterclass Hoogsensitieve Kinderen is dé manier om meer inzicht te krijgen in jouw kind en zijn persoonlijkheidskenmerk. Van hulp voor ontprikkeling, de valkuilen en triggers tot tips voor de best mogelijke ondersteuning. Het wordt allemaal behandeld en uitgelicht aan de hand van video's, een podcast, een downloadbare PDF of een geprint werkboekje.

Masterclass Hoogsensitiviteit
Mama Baas Plus Masterclasses

Boek in de kijker

3D Cover Hoogsensitief Opvoeden

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes