vermoeide vrouw in zetel

Geen verrassing: tijdens schoolvakanties wordt de zoekterm ‘parentale burn-out’ vaker gebruikt

29/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Schoolvakanties vormen vaak een uitdaging voor ouders, waarbij kinderen geëntertaind moeten worden, er een ingewikkelde puzzel moet gelegd worden om opvang te regelen en er vaak ook nog gewoon gewerkt moet worden. Het is dan ook niet verrassend dat er in die periodes vaker online gezocht wordt naar ‘parentale burn-out’. 

Het Britse bedrijf Officeology nam de zoektermen van het afgelopen jaar onder de loep. Wat bleek? Bij elke schoolvakantie was er een piek te zien in de zoekterm ‘parentale burn-out’. En daar was de lange zomervakantie uiteraard geen uitzondering op. 

Adam Butler, CEO van Officeology: ‘Elke schoolvakantie kan moeilijk zijn voor werkende ouders, maar dat is zeker het geval voor de zomervakantie. Twee maanden lang alle ballen in de lucht houden van werk en kinderen kan behoorlijk overweldigend aanvoelen.’ 

Signalen parentale burn-out 

Parentale burn-out wordt gedefinieerd als een langdurige reactie op chronische en overweldigende stress als ouder. 

Vaak voorkomende signalen zijn onder andere je voortdurend moe, hulpeloos/gevangen en afstandelijk voelen, negatief denken, twijfelen aan jezelf, last hebben van uitstelgedrag en het gevoel hebben overweldigd te zijn. 

Volgens Dr. Emma Svanberg is er een gedeeltelijke overlap tussen een burn-out en een parentale burn-out, omdat ze allebei te maken hebben met je uitgeput en overweldigd voelen. Maar daarnaast zijn er ook specifieke signalen voor een parentale burn-out:

  • Uitgeput zijn in je ouderrol. Het gaat daarbij om het soort vermoeidheid waarbij het eigenlijk niet uitmaakt hoeveel je slaapt: je wordt ’s morgens nog altijd doodmoe wakker.
  • Merken dat je opvoeding veranderd is en dat je het op een andere manier doet dan je normaal zou doen.
  • Genoeg hebben van je rol als ouder. Je hebt het gevoel dat je niet zo goed bent in je rol als ouder, waardoor je niet de ouder bent die je zou willen zijn.
  • Emotionele afstand van je kinderen. Het kan zijn dat je je emotioneel terugtrekt van je kinderen, omdat je dat fysiek niet kan. 

Wat kan je doen? 

Dr. Svanberg deelt een paar nuttige tips:

  • Zoek steun bij vrienden, familieleden of buren zodat je je ‘village’ kan uitbouwen
  • Geef prioriteit aan diepe rust. Dat kan eruit zien als een warm bad nemen met de lichten uit, in een donkeren kamer rusten, of genieten van een massage. Maar het kan evengoed betekenen dat je je telefoon uitzet, je ervoor zorgt dat je minder cafeïne binnenkrijgt en dat je evenwichtig eet. 
  • Verlicht je werklast.  Als je een lange to-dolijst hebt, is het tijd om één en ander te delegeren naar je partner, je kinderen of je collega’s. Geef enkel de essentiële taken prioriteit. 
  • Reset je zenuwstelsel. Dingen als ademhalingsoefeningen, verzwaarde dekens, warme baden, knuffels en gezonde vetten eten zoals avocado en noten zouden daarbij kunnen helpen. 
  • Als het je dagelijkse leven beïnvloedt, neem dan contact op met je huisarts of een therapeut. 

 

Bron: Huffington Post 

Wil je graag meer weten over dit onderwerp?

In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.

> MASTERCLASS PARENTALE BURN-OUT

Meer lezen?

 

Parentale Burnout Masterclass
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes