7019fi.jpg

Eerste hulp bij najaarsmicroben

2/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

De herfst, heerlijk kleurrijk! Ravotten in het bos, springen in de plassen … Welk kind is er niet gek op? Maar … de wisselvallige temperaturen – pull aan, pull uit – en de aankomende wintermaanden brengen ook een hele lading microben mee. Van de gebruikelijke snottebellen tot vieze virussen: wat staat je (kind) zoal te wachten en vooral, hoe pak je die microben het best aan?

 

Ziek kind in huis? Nooit leuk, maar tijdens natte en koude maanden ontsnap je er niet aan – mocht dat wel het geval zijn, deel je geheim met ons, pretty pleazzz! Gelukkig kan je sociaal verlof inroepen om voor een kleine patiënt te zorgen.

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus MASTERCLASS ‘EERSTE HULP BIJ KLEINE KINDEREN (EHBK)’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

Sociaal verlof voor een ziek kindje

Sociaal verlof is een vorm van onbetaald verlof dat je kan opnemen om dwingende redenen. Je kent het misschien beter als familiaal verlof. Het wil zeggen dat je gewettigd afwezig kan zijn zonder aan je eigen verlofdagen te knabbelen.

Je kan dat sociaal verlof niet zomaar opnemen natuurlijk. Het is bedoeld om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Zoals een kindje dat ziek uit bed tuimelt bijvoorbeeld? Yes, dat kan dus! Kijk wel goed na welke voorwaarden gelden voor de sector waarin je werkt.

Boost dat kleine immuunsysteem

Kinderen lopen sneller iets op dan volwassenen – nu ja … sinds die kleine bengels er zijn, lig je misschien ook iets vaker in de lappenmand :-s. Dat ze sneller ziek worden, komt omdat hun immuunsysteem nog niet helemaal op punt staat.

Wist je bijvoorbeeld dat een baby tijdens het eerste levensjaar gemiddeld 6 tot 8 verkoudheden te pakken krijgt? Geen paniek: dat is perfect normaal. Dat kleintje moet zijn weerstand nog volledig opbouwen. En gelukkig zijn die infecties vrij onschuldig en duren ze niet zo lang.

Je kan je kindje ook een handje helpen: tips voor een goede weerstand.

Snotneus met een snotneus

Snottebellenalarm! Kleintjes durven bij een verkoudheid ook hoge koorts te maken – 39 tot 40° kan. Al houd je in deze vreemde coronatijden natuurlijk het best een extra oogje in het zeil als er koorts komt opzetten. Na een dag of 3 verminderen de symtomen en de koorts spontaan.

Enkele tips om een verkoudheid sneller te verjagen:

 • Laat dat kinderlichaampje maar z’n werk doen. Het lost het meestal zelf op.
 • Liefde, knuffels en vertroeteling zijn altijd een topmedicijn.
 • Slaap is een prima heelmeester. Net zoals voldoende vocht. Laat je kind regelmatig drinken, zeker als het koorts heeft.
 • Zet de zoutwateroplossing maar klaar. En spoelen dat neusje.
 • Lichte maaltijden: check! Laat fastfood zeker voor wat het is.
 • Kleed je kind goed tegen de koude, maar duffel het niet té warm in. Houd de temperatuur in de slaapkamer rond de 20°.
 • Is het weer niet te slecht? Dan mag je kind zeker eens een frisse neus halen als het niet te ziek is. Maar houd het rustig genoeg.

Meer over toeters en (snotte)bellen lees je hier.

Kuch, hoest, proest!

Is het een hond, is het een kindje? Dat gebas hoor je niet graag. Goed slapen zit er vaak ook niet in dan – voor niemand.

Wat doe je bij

 • een droge hoest? Korte, soms pijnlijke en zelfs piepende hoestbuien? Wees op je hoede. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op ‘piepende longen’. Zeker tijdens de winter doen er veel RSV-infecties de ronde. Haal de aerosolmachine boven, want soms is dat echt nodig – wel altijd na overleg met de dokter.
  • Niet? Hoestsiroop: laat ze in de kast staan, want veel haalt die niet uit.
  • Wel? De neus van je kind een paar keer per dag goed spoelen met fysiologisch water.
 • een slijmhoest? Een slijmhoest duikt op als de bronchiën (in de longen) reageren op een ontsteking – door een virus of bacterie – en te veel slijm aanmaken.
  • Niet? Ook hier: laat de hoestsiroop achterwege.
  • Wel? Zorg dat je kindje de slijmen goed kan ophoesten – oudere kinderen kan je daartoe stimuleren – en bevochtig de lucht. Houd de neus zo vrij mogelijk.

Extra tips nodig voor een hoestend kindje?

Als het rommelt in de buik

Buikgriep, geen cadeautje … Niet voor je zieke kind, maar ook niet voor jou, right :-(? Voor de allerkleinsten wordt het zelfs link, als ze niet op tijd gerehydrateerd geraken.

Buikgriep komt vooral voor tussen oktober en mei. En tussen januari en maart is de kans vrij groot dat er eens een buikgriepje je huis binnensluipt – dan zorgt het rotavirus traditiegetrouw voor een piek. De symptomen moeten we je waarschijnlijk niet echt uitleggen: braken, (vooral waterige) diarree, koorts en buikpijn.

Wat doe je als je kind geveld wordt?

 • Voor alle kindjes jonger dan 2 jaar met ernstige diarree of gastro-enteritis is het aangeraden om naar de dokter te gaan.
 • Koorts behandel je enkel met paracetamol.
 • En laat je kindje ook veel drinken – als het mogelijk is zelfs een ORS-oplossing na elke diarree – en/of braakepisode.
 • Plast je kind minder of wordt het plots suffer? Dat is een alarmbelletje. Dan roep je meteen de hulp in van een dokter.

Het ene rode stipje na het andere: windpokken

Je ziet dat eerste rode vlekje en je weet het: daar zijn de windpokken, vervelende, jeukende blaasjes over het hele lichaam. Bijna geen kind ontsnapt eraan. Wie de windpokken eens heeft gehad, is voor wel voor altijd immuun. Opgelet: baby’s van minder dan 6 maanden die besmet raken, kunnen de windpokken opnieuw krijgen.

Een windpokkertje verzorgen:

 • Gebruik een uitdrogende lotion voor de blaasjes. Als de jeuk echt erg wordt, kan je eventueel jeukstillende medicatie geven.
 • Geef enkel paracetamol en zeker GEEN ibuprofen (Nurofen).
 • Laat je kind voldoende drinken.
 • Zorg ervoor dat de nagels van je kind kort zijn. Zo kan het de blaasjes minder hard openkrabben – en da’s minder kans op littekens.
 • Stel een bad uit zolang je kind blaasjes heeft.

Meer info over de windpokken vind je hier.

Thuisoppas

Is je kindje ziek en kan je echt niet zelf thuisblijven om het met al je mama- of papaliefde te omringen? En vind je ook niet meteen een oppas die de vertroetelende rol kan opnemen?

Wist je dat je kan aankloppen bij je ziekenfonds? Dat zoekt voor jou een professionele kinderoppas die thuis op je kleine patiënt komt letten.

Extra info

Kinderen zijn uiteraard vooral kleine schattigaards – euh meestal … soms – maar er komt ook heel wat administratie bij kijken. Ben je het overzicht wat kwijt? Hier vind je alle informatie handig gebundeld voor de verschillende levensfases van je kind.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes